MTL 3 helios - problem z nieskończnością
Sprzęt, aparaty...  | 20.05.2009 @13:49:52

~Grimm    20.05.2009 @13:49:52
Otóż mam problem z Prakticą MTL 3 i z podpiętym do niej heliosem. Ustawiam ostrość na nieskończoność, a oto efekt:

http://img43.imageshack.us/img43/1102/photo1212.jpg
http://img43.imageshack.us/img43/6853/photo1313.jpg

parametry to 1/500s i przysłona coś koło 5,6 - nie pamiętam dokładnie.

Co to może być ?
_______
"Same old song, just a drop of water in an endless sea.."
ee.. często odświeżam

~c00z    20.05.2009 @13:52:13
to jest to ze helios nie ostrzy na nieskonczonosci;] musisz miec przejsciowke z soczewka
~Grimm    20.05.2009 @13:54:57
ta. przejściówkę m42 -> m42 z soczewką i pewnie jeszcze potwierdzeniem ostrości.

liczę, że ktoś obeznany się wypowie.
ostatnio edytowane: 2009-05-20 13:57:28
_______
ee.. często odświeżam

~v8    20.05.2009 @14:15:26
prawdopodobnie twój egzemplarz heliosa był rozkręcony i niepoprawnie złożony (jeden z pierścieni - ten z wartościami odległości często łapie luzy, bo wisi jedynie na 3 malutkich śrubeczkach, które z czasem po trochu puszczają)

warto go jeszcze sprawdzić na czymś cyfrowym (bo pewnie na matówkach praktic i zeniorów za dużo nie widać), żeby nie marnować kliszy... niestety masz d80, więc przytknięcie bez przelotki odpada, może ktoś z kanionem będzie przebiegał, to poprosisz
_______
wszystko w dobrej fotografii jest celowe,
nie wszystko co celowe w fotografii jest dobre
http://zaszkowski.com
^Necrotrup    20.05.2009 @14:16:41
A bierzesz pod uwagę, że ten helios może być po prostu zepsuty?

A przede wszystkim, sprawdzałeś aparat z innym obiektywem, a heliosa z innym aparatem?

EDIT: namierz przez grupę M42 kogoś z Krakowa, wypróbujcie tego heliosa z cyfrą i będziesz wiedział przynajmniej, czy to obiektyw padł.
ostatnio edytowane: 2009-05-20 14:18:15
_______
Uważam, że powinno się zabronić tworzenia nowego wątka na forum, żeby coś napisać.
~Grimm    20.05.2009 @14:30:26
w weekend go sprawdzę, ale pewnie macie rację, że jest padnięty.

wolałem się jednak upewnić, że to nie z mojej winy. dzięki wielkie za pomoc

_______
ee.. często odświeżam

~AlihanSamedov    20.05.2009 @14:39:15
w sumie dałes takie przykłady, że cięzko postawić diagnozę. nie widać jak się GO rozkłada.
dla mniejszych odległości ostrzy prawidłowo?
popatrz w wizjer i kręć pierścieniem ostrości od najmniejszej wartości do nieskończoności obserwując jak się GO zmienia.
może być tak, że ostrzy poza nieskończonośc, albo przed nieskończoność. wtedy będzie trzeba go rozebrać i przestawić na gwincie.
~Grimm    20.05.2009 @14:58:36
przykłady dałem jakie miałem z nieskończoności. nie robiłem nim próbnych zdjęć by zobaczyć, bo nie zdawałem sobie sprawy, że jest coś nie tak.

dla wszystkiego przed nieskończonością jest w porządku.

gdy patrzę przez wizjer i daję na nieskończoność to ostrzy spory kawałek PRZED nieskończonością.
_______
ee.. często odświeżam

*MetadonAngel    20.05.2009 @15:15:07
obstawiam walnięty helios
albo nie ostrzy na nieskończoność ale za to potrafi wyostrzyć bliżej niż standardowo
albo w drugą stroną i nieskończoność ma trochę wcześniej niż na oznaczeniu a sam potrafi ostrzyć "dalej niż na nieskończoność" (uwielbiam tez zwrot)
~AlihanSamedov    20.05.2009 @16:07:37
MatadonAngel czytałeś posty wyżej?

Grimm - tak jak myślałem Pewnie ktoś przy czyszczeniu źle go skręcił. Zrób tak jak pisałem pamietając o jednej rzeczy - cały układ optyczny musi wejść głębiej (bliżej migawki, czy lustra) niż jest teraz.
*MetadonAngel    20.05.2009 @16:24:08
czytałem i podtrzymuję zdanie
aczkolwiek bardziej prawdopodobne pierwsze 'albo'
wyślij odpowiedź
Aby dodać odpowiedź musisz się zalogować.

Jeśli nie masz jeszcze konta w digarcie, załóż je lub zaloguj się Facebookiem!

Zaloguj się przez Facebooka! Załóż konto w digart.pl Zaloguj się do digart.pl
szukaj na forum
Szukaj:
Forum:

najnowsze wątki na tym forum
przejdź do innego forum
© 2001-2012 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt