Digartowicze wszystkich krajów łączmy się(w ramach kolektywu społecznego)
Digart - ogólnie | 09.07.2003 @11:39:38
| 1 2 |
|
!fikander
09.07.2003 @11:39:38
Rodacy! Towarzysze, Towarzyszki, Kobiety, Mężczyźni , Nieokreślenie seksualnie wychodzę do was z otwartymi ramionami
Piszę o to tego posta ponieważ jestem, żadna dysput z Wami. Pragnę poznać poprzez to forum wasze preferencje co do sztuki, odkryć wasze inspiracje zachłysnąc sie ogromem wrażeń, który napewno będzie wielki
). Mogę nawet rzecz digartowicze wszystkich znaczków łączcie się
Otóż jakoś takoś to wyszło , że właśnie potrzeba mi takich rozmów. a tu klops, wakacje. Mordy do nikogo nie mozna otworzyć bo zaraz przeszkadzasz. Brachol sie nie odzywa tylko wali w klawiaturę albo obściskuje sie ze swojja panną po warszawskich osiedlowych klatkach. Rodziciele juz od dawna uwazają ze nie jesteś najlepszą rzeczą w ich żtciu......ech......dlatego zwracam sie do was. ludzi uczonych w pismach , węglach, olowkach, komputerach. co jest dla was istotne jesli chodzi o tworzenie, na czym sie opieracie, co was inspiruje. na kim sie wzorujecie kto jest dla was takim mentorem etc.etc.etc. piszcie , smarujcie, dukajcie, sylabizujcie wszystko jedno byle to haslo nie pozostalo bez odzewu. ja wiem ze moze temat nie jest tak intersujący jak inne. ale juz nie mam sily sluchać o Nw, komentarzach przychylnych lub nie ani o tym ze jeden moderator jest zly a drugi nie bo wsadza kazdą pracę i o innych takich duperelkach. wybaczcie. stanowczo mówię nie.
Piszę o to tego posta ponieważ jestem, żadna dysput z Wami. Pragnę poznać poprzez to forum wasze preferencje co do sztuki, odkryć wasze inspiracje zachłysnąc sie ogromem wrażeń, który napewno będzie wielki
). Mogę nawet rzecz digartowicze wszystkich znaczków łączcie się
Otóż jakoś takoś to wyszło , że właśnie potrzeba mi takich rozmów. a tu klops, wakacje. Mordy do nikogo nie mozna otworzyć bo zaraz przeszkadzasz. Brachol sie nie odzywa tylko wali w klawiaturę albo obściskuje sie ze swojja panną po warszawskich osiedlowych klatkach. Rodziciele juz od dawna uwazają ze nie jesteś najlepszą rzeczą w ich żtciu......ech......dlatego zwracam sie do was. ludzi uczonych w pismach , węglach, olowkach, komputerach. co jest dla was istotne jesli chodzi o tworzenie, na czym sie opieracie, co was inspiruje. na kim sie wzorujecie kto jest dla was takim mentorem etc.etc.etc. piszcie , smarujcie, dukajcie, sylabizujcie wszystko jedno byle to haslo nie pozostalo bez odzewu. ja wiem ze moze temat nie jest tak intersujący jak inne. ale juz nie mam sily sluchać o Nw, komentarzach przychylnych lub nie ani o tym ze jeden moderator jest zly a drugi nie bo wsadza kazdą pracę i o innych takich duperelkach. wybaczcie. stanowczo mówię nie.
~Monastyr
09.07.2003 @12:10:43
W ramach twórczego budowania ładu artystycznego pragnę wnieść swój wkład w nową, lepszą przyszłość tego topiku...
Mimo tego, że moje prace to głównie tematyka SF, inspiracji (technicznej) szukam u impresjonistów. Jestem śmiertelnie zachłyśnięty ich wizją "łapania chwili", co też staram się (w mniejszym lub większym stopniu) czynić. Mam swoją ulubioną paletę barw, z którą rzadko się rozstaje...
Inspiracja generalnie jest wszędzie... chłonę ją od lat i jest mi z tym dobrze, pomimo braku zrozumienia ze strony części rodziny. Moja żona przyzwyczaiła się już do tego, że wyskakuję z łóżka w środku nocy, żeby coś naszkicować/zrobić na blaszaku/poprawić...
Żyję tym, co robię... gdyby nagle tego wszystkiego zabrakło... nie byłbym sobą
i niech pikselki szepczą...
Nie oglądam się do tyłu, nieważne jaką ocenę praca dostała... najważniejsze jest uczucie, które noszę w sobie podczas jej wykonania, to jak psychiczny narkotyk... lepsze i mocniejsze (no i zdrowsze) niż wiele innych "dragów"... jeśli nawet jednej osobie przy okazji pracka się podoba to świetnie, przynajmniej wiem, że nie robię tego bez sensu...
a jak sie nie podoba - no to co? pracuję jak czuję...
Mimo tego, że moje prace to głównie tematyka SF, inspiracji (technicznej) szukam u impresjonistów. Jestem śmiertelnie zachłyśnięty ich wizją "łapania chwili", co też staram się (w mniejszym lub większym stopniu) czynić. Mam swoją ulubioną paletę barw, z którą rzadko się rozstaje...
Inspiracja generalnie jest wszędzie... chłonę ją od lat i jest mi z tym dobrze, pomimo braku zrozumienia ze strony części rodziny. Moja żona przyzwyczaiła się już do tego, że wyskakuję z łóżka w środku nocy, żeby coś naszkicować/zrobić na blaszaku/poprawić...
Żyję tym, co robię... gdyby nagle tego wszystkiego zabrakło... nie byłbym sobą
i niech pikselki szepczą...
Nie oglądam się do tyłu, nieważne jaką ocenę praca dostała... najważniejsze jest uczucie, które noszę w sobie podczas jej wykonania, to jak psychiczny narkotyk... lepsze i mocniejsze (no i zdrowsze) niż wiele innych "dragów"... jeśli nawet jednej osobie przy okazji pracka się podoba to świetnie, przynajmniej wiem, że nie robię tego bez sensu...
a jak sie nie podoba - no to co? pracuję jak czuję...
_______
...tak naprawdę potrafimy mówić tylko przez nasze obrazy...
Królowe Potępionych: Astra http://www.digart.pl/member.php?nick=Astra i Vampirzyca http://www.digart.pl/member.php?nick=Vampirzyca
Królowe Potępionych: Astra http://www.digart.pl/member.php?nick=Astra i Vampirzyca http://www.digart.pl/member.php?nick=Vampirzyca
+Lisica
09.07.2003 @13:15:43
o ciekawe ... muszę to lepiej przemysleć ... wrócę tu jeszcze
_______
Lubię się zabijać powoli, od urodzenia, ale jednak zużywać się, a nie rdzewieć...
Lubię się zabijać powoli, od urodzenia, ale jednak zużywać się, a nie rdzewieć...
!fikander
09.07.2003 @13:40:01
brawo dla tego Pana o to właśnie mi chodziło. jest jak świeży powiew w tym marazmie
bravo, bravo, bravo.
bravo, bravo, bravo.
*Lloth
09.07.2003 @14:42:57
rozmowy o sztuce -> osobny dzial na forum jest...
~droch
09.07.2003 @14:43:58
uczony w piśmie, to może i jestem, ale mi ostatnio dali bana w synagodze :D
przyznaje, że trudno mieć znudzone i leniwe rodzeństwo, znam ten problem (od kilku lat staram się namówić siostrę, żeby się zajęła czymś ciekawym, jedyny efekt, to 5-minutiwy rysunek w stylu infantylnym, który za to powiesiła na suficie, nie wiem jak go zmocowała, ale przynajmniej widać, że jakiś potencjał twórczy w niej drzemie).
fascynuje mnie surrealizm, sztuka wschodu (tego może nie widać szczególnie, ale potrafię zrobić nadmuchiwany sześcian origami
), pociąga mnie możliwość przedstawiania swoich wyobrażeń, przez dokładnie poznanie rzeczywistości, tworzenie iluzji przez częściowy realizm. ale również lubię pewien powiew nowoczesności w sztuce (byle bez pretensjonalności i tendencyjności).
mentorów w tej dziedzinie może nie mam (w tej chwili do głowy przychodzi mi tylko Ralph McQuarrie), ale za to bardzo mnie inspiruje muzyka Mike'a Oldfielda (jeśli ktoś kojarzy, to nie mówię o dwóch czy trzech ostatnich płytach
)
przyznaje, że trudno mieć znudzone i leniwe rodzeństwo, znam ten problem (od kilku lat staram się namówić siostrę, żeby się zajęła czymś ciekawym, jedyny efekt, to 5-minutiwy rysunek w stylu infantylnym, który za to powiesiła na suficie, nie wiem jak go zmocowała, ale przynajmniej widać, że jakiś potencjał twórczy w niej drzemie).
fascynuje mnie surrealizm, sztuka wschodu (tego może nie widać szczególnie, ale potrafię zrobić nadmuchiwany sześcian origami
), pociąga mnie możliwość przedstawiania swoich wyobrażeń, przez dokładnie poznanie rzeczywistości, tworzenie iluzji przez częściowy realizm. ale również lubię pewien powiew nowoczesności w sztuce (byle bez pretensjonalności i tendencyjności).mentorów w tej dziedzinie może nie mam (w tej chwili do głowy przychodzi mi tylko Ralph McQuarrie), ale za to bardzo mnie inspiruje muzyka Mike'a Oldfielda (jeśli ktoś kojarzy, to nie mówię o dwóch czy trzech ostatnich płytach
)
!fikander
09.07.2003 @15:15:20
ale kochana LLoth tu nie chodzi o typowe rozmowy o sztuce tylko co Digartowiczów motywuje do pracy i inspiruje.
-
09.07.2003 @15:16:01
przeciez jest to częscią diga?
+insane
09.07.2003 @15:36:39
po za tym ten dzial wiecej ludzi otwiera, a i sam dzial schodzi na psy siakimis tematami o czas zarcie postulaty o userow bez nicka 

!fikander
09.07.2003 @16:26:42
no właśnie insane dobrze mówi(mądry z niego człowiek i uczony w piśmie)dlatego czas ożywić ten dział. nie bądzmy monotematyczni kochani moji. no co z wami?
potraficie rozmawiać tylko o NW?nu, nu ,nu...tak rozmawiać nie bedziemy. mnie ostatnio szalenie zafascynowała ta monotypia. siedze sobie w suszarni i tylko trzaskam odbitki , tu coś poprawie, tam podmaluje a na ogól to wiecej niz polowa ląduje w koszu
a więc te monotypy tak to co narazie mnie trzyma. poza tym oczarowana narazie jestem twórczością Dziedziory
fajny gostek
a z Digartu.......hmmm.... z Diga to narazie w czołówce triumfy święci Turkusssowa, Agdam i Tirex.mnóstworzeczy mi sie tu podoba, naprawdę bardzo wiele. bardzo, bardzo, bardzo i jak widze niektóre to mi sie chce rysować.pozdrawiam gorąco wszyściutkich ploretariuszy Digartu
potraficie rozmawiać tylko o NW?nu, nu ,nu...tak rozmawiać nie bedziemy. mnie ostatnio szalenie zafascynowała ta monotypia. siedze sobie w suszarni i tylko trzaskam odbitki , tu coś poprawie, tam podmaluje a na ogól to wiecej niz polowa ląduje w koszu
a więc te monotypy tak to co narazie mnie trzyma. poza tym oczarowana narazie jestem twórczością Dziedziory
fajny gostek
a z Digartu.......hmmm.... z Diga to narazie w czołówce triumfy święci Turkusssowa, Agdam i Tirex.mnóstworzeczy mi sie tu podoba, naprawdę bardzo wiele. bardzo, bardzo, bardzo i jak widze niektóre to mi sie chce rysować.pozdrawiam gorąco wszyściutkich ploretariuszy Digartu
~ByQ
09.07.2003 @17:05:27
eeeeee o co tu chodzi ?? 
Jeśli o to, to jam jest ByQ :D

Jeśli o to, to jam jest ByQ :D

_______
Look at me! This is the life I chose!
+Onamor
09.07.2003 @18:14:19
eeee... przepraszam... gdzie tu piwo dają?
do widzenia...
[pffff :P]
do widzenia...
[pffff :P]
_______
grupa miłośników Tangerine Dream i oldskulowej elektroniki
-> http://www.digart.pl/grupy/2866/Tangerine_Dream
!fikander
10.07.2003 @08:42:43
ech ignoranci.........Onamor to już mnie nie jest w stanie rozczarować ale ty????ByQ i co dalej na tym sie kończy?
!fikander
10.07.2003 @10:21:53
ech a ja myślałam ,że ten post bedzie zawalony odpowiedziami a tu nic. jedynie niektorzy raczyli odpowiedziec. kochani jesteście, a reszta to co?tamci sobie zakladają kluby, jakies takieś, co innego. widze ze wolicie dyskutować o to kto ma mieć Nw albo kogo powinno sie wywalic.......;-(((
~Dalharil
10.07.2003 @12:14:41
ech
~Monastyr
10.07.2003 @12:50:27
taaaak... Onamor, wieczny sceptyk... 

_______
~ByQ
10.07.2003 @14:54:58
Ale ja nadal nie wiem co to jest nw.
Moze mi ktos wytlumaczy.
"... Runie babilon i runie mór, który dzieli narody, wszyscy ludzie będą braćmi i nigdy już nie będzie wojen, każdy z nas jest inny, a przecież wszyscy jesteśmy tacy sami, rewolucja twojej duszy, miłość, równość między nami ..."
w odpowiedzi na tego twojego posta:
"......na czym sie opieracie, co was inspiruje. na kim sie wzorujecie kto jest dla was takim mentorem etc.etc.etc. piszcie , smarujcie, dukajcie, sylabizujcie wszystko jedno byle to haslo nie pozostalo bez odzewu...."
Dopiero sie ucze, a moje prace sa raczej robione metoda prob i bledow (choc nie wszystkie), tak troche w strone sztuki motywowal mnie insane, gdy zobaczylem jego prace tez chcialem robic cos zajebisego. Ale grafikom sie "interesowalem" od dluzszego czasu, przez ten czasam chwytalem sie programowania, javof skriptuf i tym podobnych rzeczy. No to chyba tyle.
I bardzo mi przykro ze cie rozczarowalem
ale i tak nikt nie zwraca tutaj na mnie uwagi wiec myslalem ze moge se jaja robic. Sorki 
Moze mi ktos wytlumaczy.
"... Runie babilon i runie mór, który dzieli narody, wszyscy ludzie będą braćmi i nigdy już nie będzie wojen, każdy z nas jest inny, a przecież wszyscy jesteśmy tacy sami, rewolucja twojej duszy, miłość, równość między nami ..."
w odpowiedzi na tego twojego posta:
"......na czym sie opieracie, co was inspiruje. na kim sie wzorujecie kto jest dla was takim mentorem etc.etc.etc. piszcie , smarujcie, dukajcie, sylabizujcie wszystko jedno byle to haslo nie pozostalo bez odzewu...."
Dopiero sie ucze, a moje prace sa raczej robione metoda prob i bledow (choc nie wszystkie), tak troche w strone sztuki motywowal mnie insane, gdy zobaczylem jego prace tez chcialem robic cos zajebisego. Ale grafikom sie "interesowalem" od dluzszego czasu, przez ten czasam chwytalem sie programowania, javof skriptuf i tym podobnych rzeczy. No to chyba tyle.
I bardzo mi przykro ze cie rozczarowalem
ale i tak nikt nie zwraca tutaj na mnie uwagi wiec myslalem ze moge se jaja robic. Sorki 
_______
~SweetSonja
10.07.2003 @15:13:33
hm... mialam juz 2 marnej jakosci pracki (
) inspirowane baginskim ale ostatnio cos czesciej pisuje niz rysuje
jesli chodzi o tworczosc obrazowa to inspiruje sie niemal wszystkim potrafie spojrzec na garnek i zaczac go szkicowac /naprawde!/
preferuje rysunek reczny w szczegolnosci olowkiem czasami 'bawie sie' kredkami ale to juz nie to samo...
przy wierszach wybieram tematyke zgola banalna /np. oblok, mlecz/ i opisuje w sposob nie dokonca jak mi sie wydaje banalny, bo wierszem
NW mnie interesuje ale po jaka cholere rozmawiac o NW nie tworzac? bez tworzenia nie istnialoby zadne NW
i jeszcze jedno, byQ - NW to skrot od 'Nasz Wybor' - wiecej tlumaczyc chyba nie trzeba
) inspirowane baginskim ale ostatnio cos czesciej pisuje niz rysujejesli chodzi o tworczosc obrazowa to inspiruje sie niemal wszystkim potrafie spojrzec na garnek i zaczac go szkicowac /naprawde!/
preferuje rysunek reczny w szczegolnosci olowkiem czasami 'bawie sie' kredkami ale to juz nie to samo...
przy wierszach wybieram tematyke zgola banalna /np. oblok, mlecz/ i opisuje w sposob nie dokonca jak mi sie wydaje banalny, bo wierszem
NW mnie interesuje ale po jaka cholere rozmawiac o NW nie tworzac? bez tworzenia nie istnialoby zadne NW
i jeszcze jedno, byQ - NW to skrot od 'Nasz Wybor' - wiecej tlumaczyc chyba nie trzeba

_______
||| Tajne Stowarzyszenie Opanowujących Świat |||
"Unlike humans, you gods of death are rather cute"
||| Tajne Stowarzyszenie Opanowujących Świat |||
"Unlike humans, you gods of death are rather cute"
-
10.07.2003 @16:36:36
test
~Dalharil
10.07.2003 @19:16:49

!fikander
10.07.2003 @20:45:59
no nareszcie kochani moi rodacy i rodaczki.........tak sie ciesze...
+Onamor
10.07.2003 @23:15:55
piwa bym się napił...
a potem coś pomontował... 

a potem coś pomontował... 

_______
^nitka
11.07.2003 @00:15:35
mila szepciorku masz sliczny awatarek za kazdym razem kiedy na niego patrze to mam wrazenie ,ze ....hehehehe...no ale wrocmy do tematu...
ekhmm...no wiec ,ze mna to jest tak ,ze potrzebuje wielu bodzcow,dobra muzyka,ciekawa ksiazka ,jakis wciagajacy film,uwielbiam malarstwo Dudy - Gracza ,Zin byl mistrzem dla mnie od zawsze ...oj... calosc powoduje ,ze chce sie zyc i czasem samemu przy dobrej muzyce a po dobrym filmie cos namaziac,wiele pomyslow chodzi mi po glowie ale..." czas tak bardzo mnie pogania ,ze tylko przodem puscic drania "tak szybko biegnie ,ze tygodnie dla mnie sa jak minuty
i to chyba jest moj najwiekszy problem,doba jest zbyt krotka ,zeby zrobic w ciagu dnia to wszystko o czym snie po nocach a sny mam cudne ,kororowe

ekhmm...no wiec ,ze mna to jest tak ,ze potrzebuje wielu bodzcow,dobra muzyka,ciekawa ksiazka ,jakis wciagajacy film,uwielbiam malarstwo Dudy - Gracza ,Zin byl mistrzem dla mnie od zawsze ...oj... calosc powoduje ,ze chce sie zyc i czasem samemu przy dobrej muzyce a po dobrym filmie cos namaziac,wiele pomyslow chodzi mi po glowie ale..." czas tak bardzo mnie pogania ,ze tylko przodem puscic drania "tak szybko biegnie ,ze tygodnie dla mnie sa jak minuty

i to chyba jest moj najwiekszy problem,doba jest zbyt krotka ,zeby zrobic w ciagu dnia to wszystko o czym snie po nocach a sny mam cudne ,kororowe

~AssAssIN
11.07.2003 @07:43:04
A j bardzo lubie sie dzielić moimi inspiracjami
(i moie linki niekturym wychodzą bokiem ^_^)
ale zaryzykuje ^_^
http://www.well-of-souls.com/homeworld/hws/hw2/concept.htm
pozatym oglondam dużo kreskówek,
czytam durzo komiksów, słucham dużo muzyki
i jeżdze na bmx ale tym razem niezbyt durzo ^_^
(dobra żecz do wyładowania agresi i jak dobrze
pujdzie to nawet bes szkud dla otoczenia ^_^)
(i moie linki niekturym wychodzą bokiem ^_^)
ale zaryzykuje ^_^
http://www.well-of-souls.com/homeworld/hws/hw2/concept.htm
pozatym oglondam dużo kreskówek,
czytam durzo komiksów, słucham dużo muzyki
i jeżdze na bmx ale tym razem niezbyt durzo ^_^
(dobra żecz do wyładowania agresi i jak dobrze
pujdzie to nawet bes szkud dla otoczenia ^_^)
_______
!fikander
11.07.2003 @07:46:11
nie martw się niteczko droga dla mnie doba powinna trwać 52 godziny a i tak nie wiem czy bym sie ze wszystkim wyrobiła
ja czasem sie zamykam w suszarni
biorę wtedy mojego kocura Maurycego i idzeimy razemcoś smarować. dla mnie motywacją są prace innych ludzi, mówię wtedy sobie tak---Agaciorze przeklęty dlaczego ty nic nie robisz, zamiast siedzieć na tylku przed kompem weż węgiel do lapki i rysuj
bo innaczej ze studiów Nici
takze narazie rysuje, rysuje, rysuje i rysuje
ja czasem sie zamykam w suszarni
biorę wtedy mojego kocura Maurycego i idzeimy razemcoś smarować. dla mnie motywacją są prace innych ludzi, mówię wtedy sobie tak---Agaciorze przeklęty dlaczego ty nic nie robisz, zamiast siedzieć na tylku przed kompem weż węgiel do lapki i rysuj
bo innaczej ze studiów Nici
takze narazie rysuje, rysuje, rysuje i rysuje| 1 2 |
|
wyślij odpowiedź
szukaj na forum
najnowsze wątki na tym forum
DD ?206 odp.autor: ~jazgaga
zmiana loginu7 odp.autor: ~3rdeyelab
dzisiejsze DD wybieracie Wy!54 odp.autor: @bartfilipiak
DODANO ZA DUŻO MLECZY Tu wylej swoje żale159 odp.autor: ~radoslawzal
Jak to jest ze zdjęciami?25 odp.autor: ~MateuszSukowski
1 odp.autor:
Gdzie najtaniej wytłoczyc płyty CD?2 odp.autor: ~mariaapoleika
8. MFSW inSPIRACJE 2012 / apocalypse w Szczecinie0 odp.autor: ~kauczuk
Propozycje DD - vol. 71194 odp.autor: *booboo
SKASOWANO cI KĄTO tu wylej żala z rozpaczy20 odp.autor: ~DUBPOLICE
przejdź do innego forum
Digart - ogólnie2039 wątkówOgólnie o Digarcie
Digart - bugi i pomysły2139 wątkówJeśli masz jakiś pomysł lub znalazłeś błąd to napisz o tym
Fotografia4104 wątkówFotografia.. Lubisz to? Na pewno polubisz to forum
Video151 wątków
Grafika i projekty graficzne3712 wątkówA więc jesteś designerem? Tutaj znajdziesz kontakt z ludźmi...
DTP686 wątkówCzyli wszystko o druku, grafice rastrowej i wszelkich chochlikach...
Odręczne613 wątkówForum dla artystów gustujących w szkicach.
Malarstwo740 wątkówForum dla miłośników pędzli i plócien...
Concept art414 wątkówForum dla miłośników concept artu. Podziel się z nami swoimi...
Literatura407 wątkówWszystko, co z mową wiązaną związane
Programy1859 wątkówPytania i odpowiedzi na temat aplikacji do obróbki grafiki i nie...
Sprzęt, aparaty...7475 wątkówPotrzebujesz pomocy z jakimś sprzętem? Może chcesz zapytać o aparat...
Humor1476 wątkówKażdemu należy się trochę rozrywki
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów