Zaloguj się przez Facebooka! Zarejestruj się!

Zupa w słoikach
Inne  | 14.11.2009 @23:52:06

1 2 3 Następna strona
~wujekstaszek    14.11.2009 @23:52:06
Sprawa wygląda tak:

Ugotowałem duży garnek zupy koperkowej i drugi borowikowej ale nie jestem w stanie zjeść ich w ciągu najbliższych dni więc postanowiłem, że powlewam je w słoiki i będę miał np na za miesiąc.

Ale nie wiem jak się do tego zabrać, aby się nie zepsuło. Gosia mówi, że na zimno i ma być otwarta, to nie skiśnie. Paulina mówi, że na gorąco. Jak mam makaron w borowikowej to może skisnąć? Zupy nie są zabielane.

Jak to zrobić, poradźcie mi.
^BlazewiczBlazej    14.11.2009 @23:53:29
+Tofiq    14.11.2009 @23:55:49
Mamy bym sie zapytał to raz..
Dwa - poszukał w necie
Trzy - ja to bym nalał zimnej do słoika, zakrecił, wsadził do zamrazalnika i wszamał za miesiąc :D
-haven    14.11.2009 @23:56:00

nie no wlej ja bym poczekała aż ostygnie.
^hitman1986    14.11.2009 @23:57:10
o kur*a
wekować nie potrafisz ?


wontek miesionca
ostatnio edytowane: 2009-11-14 23:57:35
+maciejgapinski    14.11.2009 @23:57:14
słowo którego szukasz to pasteryzacja.

google it. albo babcia it.
ostatnio edytowane: 2009-11-14 23:57:43
~pancerny    15.11.2009 @00:01:53
ja bym robił na gorąco, wyparzyć słoiki, zagotować, zalać zakręcić odwrócić do góry dnem.
Możesz też w sumie zamrozić, nie będzie się to różnić za bardzo od zwykłej mrożonki, tylko nie wlewaj do pełna bo ci słoik pęknie. Niby mniej roboty, ale jakoś nigdy nie widziałem w sklepie mrożonej zupy... hmmm...
_______
"The best camera is the one that's with you"
tak mam fajny aparat... przepraszam... http://www.digart.pl/forum/temat/948533/31_przykazan_estetycznych_dla_fotoamatorow.html?p=1
+chomyk    15.11.2009 @00:03:38
Na gorąco, gotujesz słoiki, tak jakbyś konfitury przygotowywał, jak wygonisz powietrze ze środka to Ci się nie zepsuje, a później w zimnie trzymaj najlepiej.

Tak wersja wlać do słoika i zamrozić najlepsza, szczególnie nasłuchuj w nocy kiedy Ci wysadzi słoiki w zamrażalce :P
_______
"In three words I can sum up everything I've learned about life. It goes on."
R. Frost | http://www.32grudnia.pl
+chomyk    15.11.2009 @00:04:29
pancerny, i tak i tak mu pęknie bo zamarza od ścianek więc wysadzi z środka, nawet jak zaleje do połowy
_______
"In three words I can sum up everything I've learned about life. It goes on."
R. Frost | http://www.32grudnia.pl
+arx    15.11.2009 @00:05:35
dolej troche formaliny to sie zakonserwuje
+chomyk    15.11.2009 @00:06:57
Niech się wujek Staszek spyta ciotki
_______
"In three words I can sum up everything I've learned about life. It goes on."
R. Frost | http://www.32grudnia.pl
~Pornokio    15.11.2009 @00:11:29
zaMrozić
~Devian    15.11.2009 @00:13:26
tak jak chomyk pisze... weki zrób
~Temelin    15.11.2009 @00:15:11
Koniecznie bardzo gorącą zupę wlać do słoika. Słoik wcześniej ogrzać ( zalać i wylać ciepłą wodę ), aby w wyniku szybkiej zmiany temperatury nie pękł (wiem o czym mówię :P) Potem jak ostygnie schować do lodówki. I tak masz spokojnie 14 dni, żeby to zjeść. Powinno się samo od ciepła zawekować, nie powinno się zepsuć i zagrzybieć. W każdym razie przed spożyciem warto powąchać :P

Ew. możesz ostudzić i przelać do woreczków foliowych - zamrozić. Z tym, że tej opcji nigdy nie próbowałem i nie wiem jak to potem smakuje :P
ostatnio edytowane: 2009-11-15 01:04:47
_______
Nie dziękuj, przejrzyj moje zdjęcia i oceń
~pancerny    15.11.2009 @00:17:43
albo do plastikowej butelki... bedziesz mieć taki polichlorkowy posmak mniam
_______
"The best camera is the one that's with you"
tak mam fajny aparat... przepraszam... http://www.digart.pl/forum/temat/948533/31_przykazan_estetycznych_dla_fotoamatorow.html?p=1
+chomyk    15.11.2009 @00:18:31
Weki, weki i tylko weki jak chcesz to jeszcze zjeść za ten miesiąc w normalnej formie a nie pochłonąć jakiś nowy mikroklimat
_______
"In three words I can sum up everything I've learned about life. It goes on."
R. Frost | http://www.32grudnia.pl
~poetkawpidzamie    15.11.2009 @00:19:11
Jak Ci borowikowa zagrzybieje to no problem ;D
~pancerny    15.11.2009 @00:19:49
żywe kultury bakterii a potem będziesz oddawał to co kryjesz w sobie
_______
"The best camera is the one that's with you"
tak mam fajny aparat... przepraszam... http://www.digart.pl/forum/temat/948533/31_przykazan_estetycznych_dla_fotoamatorow.html?p=1
~Temelin    15.11.2009 @00:23:11
"Jak można nie wiedzieć, co w nas może siedzieć" :D

Ew. polecam rozlać to do kilku pojemniczków, jesli chcesz to spożywać w formie mrożonej, bo przeca jak rozmrażasz to całe opakowanie.
_______
Nie dziękuj, przejrzyj moje zdjęcia i oceń
~piotrnowak    15.11.2009 @00:25:00
zamrozić ją!!
_______
zobacz, jak ja widzę świat http://zdjeciapiotra.wordpress.com

NIE MA MNIE TU I PEWNIE JUŻ NIE BĘDZIE.
+arx    15.11.2009 @00:26:39
w słoiki i zakop do ziemi..
~Pornokio    15.11.2009 @00:27:13
rozdaj tym którzy jej potzrebuja.
+chomyk    15.11.2009 @00:28:38
Zbuduj maszynę czasu i wyślij sobie te słoiki z miesięcznym wyprzedzeniem do samego siebie.
_______
"In three words I can sum up everything I've learned about life. It goes on."
R. Frost | http://www.32grudnia.pl
~sikorro    15.11.2009 @00:35:08
Wygotuj wodę.. zostanie proszek ;D będzie instant.
_______
HS, HC <3
+Tofiq    15.11.2009 @00:51:54
a wiec jednak goraca wlac..

dzieki
1 2 3 Następna strona
wyślij odpowiedź
Aby dodać odpowiedź musisz się zalogować.

Jeśli nie masz jeszcze konta w digarcie, załóż je lub zaloguj się Facebookiem!
 
Zaloguj się przez Facebooka! Załóż konto w digart.pl Zaloguj się do digart.pl
szukaj na forum
Szukaj:
Forum:

najnowsze wątki na tym forum
przejdź do innego forum
© 2001-2017 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt