przemeblowanie działu "odręczne"
Digart - bugi i pomysły  | 29.05.2006 @05:09:26

1 2 3 Następna strona
!Adamus75    29.05.2006 @05:09:26
Chciałbym rozwinąć nieco propozycję/suplikację dla Szanownych Adminów, którą niezobowiązująco rzuciłem przy okazji opisu mojego ostatniego diga; mianowicie za każdym razem, kiedy wrzucam coś do "odręcznych", zżymam się na wybitnie kuriozalne kategorie tego działu. Zawsze pojawia się zagwozdka, czy dana praca powinna znaleźć się w szufladce "portrety", "wizje", "science fiction", czy może "zwierzęta"...
Wydaje mi się, że znacznie sensowniej i praktyczniej byłoby stworzyć kategorie oparte wyłącznie na klasyfikacji gatunkowej, a nie na takim bałaganie gatunkowo - tematycznym, jaki jest teraz (na co ma się zdecydować delikwent, który zrobi komiks o zwierzętach? Na dział "komiks", czy "zwierzęta"?). Niechże to wygląda na przykład tak:

- malarstwo
- rysunek
- grafika warsztatowa (czyli litografie, sitodruki, linoryty, monotypie i inne akwaforty)
- ilustracja
- plakat
- komiks
- inne (czyli wszystko, co się jednoznacznie nie kwalifikuje do żadnej z powyższych kategorii)

Ciekaw jestem bardzo opinii innych użytkowników, no i oczywiście p.t. Adminów...
_______
If it's a success, they call it hommage. If it's a failure, they call it rip-off.
http://art.webesteem.pl/14/pekalski_en.php
http://www.ef.art.pl/index.php?p=1&u=482

~BartoszSkowronski    29.05.2006 @06:53:00
już to widze jak 'concept art' będzie się walał razem z 'architekturą' i 'portretami' fakt może kategorii jest dużo ale raczej jest dobrze
_______
PZPWP
~wkurwarjacya    29.05.2006 @07:27:09
Brzmi sensownie,mnie sie pomysl podoba.
Czasami tez mam problem z wybraniem kategorii.
Pozdrawiam.
^sleepwalker    29.05.2006 @08:52:27
z takim podziałem na kategorie też był by problem ,co jest ilustracją a co nie ,plakat to raczej powinien być w innych ,a tak ogólnie to chyba większość osób woli działy według tematyki a nie rodzaju wykonania
_______
A tak chciałem zareklamować nową artystkę
PsotnicA http://psotnica.digart.pl/
+Kuzuki    29.05.2006 @08:53:43
brzmi sensownie....sama ostanio zastanawialam sie nad podjeciem jakis staran o wyodrebnienie grafiki warsztatowej, ale co do całokształtu propozycji trudno powieziec czy by sie sprawdziła na z tego co pamietam to mialybyc jakies zmiany kiedys tam...ale tak czy inaczej musialoby to byc zintegrowane z istniejacymi juz dzialami, co by wcale nie ulatwilo segregacji... biorac w szczegolnosci takie "potegi" jak rysunek czy malarstwo - to worki bez dna.
+lisa    29.05.2006 @09:11:12
naczelny admin podjął już jakiś czas temu decyzję o przemeblowaniu i takoweż nastąpi niebawem (gdzie niebaw oznacza bliżej nieokreśloną niedaleką przyszłość).
+katarzynakoleta    29.05.2006 @09:28:47
Wydaje mi się, że podział wg techniki na takim portalu jak digart.pl jest mniej praktyczny niż podział tematyczny. Na ogół bowiem mało kto przegląda prace pod względem techniki wykonania, a raczej szukają prac pokrewnych tematycznie i koncepcyjnie.
Ale - dobrze by było, ba, nawet świetnie, gdyby zrobić dwie kategorie do wyboru - wg tematyki i wg techniki. Ale o tym zapewne można sobie tylko pomarzyć.

BartoszSkowronski dobrze mówi - akwarele architektury leżałyby koło portretów, podobnie abstrakcyjne wizje olejem obok pejzaży.

Też mam problem przy wymorze kategorii. Stawiam wtedy na to, czego w pracy jest najwięcej.
_______
You know you’re just like me
A mystery with nothing more to see
A virtual reality...
+Kubek    29.05.2006 @10:53:07
zgadzam się z Kordelią. lepiej pozostawic podział tematyczny niż wprowadzać techniczny. jeśli chcę obejżeć np prace z architektury to mam wszystko w jednym miejscu, a tak trzeba będzie biegać po działach "szkic", "tusz" " akwarela" "linoryt" i gmerać w startach digartów... bez sensu
-mobius    29.05.2006 @10:53:49
- Na Boga, panie, dobrodzieju mój - odpowiedział Sanczo -czemuż się jegomość na takie drobiazgi skarży?
(Rozdział 43)
~Ishtar    29.05.2006 @11:38:09
nie zbyt fajny pomysl...bedzie wiecej zamieszania...
_______
And for one second I lost my head and for one second,
I wished that you were dead...
~BeneQ    29.05.2006 @13:21:07
moim zdaniem fajnie byloby jakby przydzial do kategorii polegal na nieco zmodyfikowanej formie nadawania tag'ow -normalnie polega to na tym, ze tagi wklepuje sie recznie -co oczywiscie wprowadziloby ogromny burdel (juz nie mowiac o tym, ze na bank w krotkim czasie mielibysmy kolo siebie: kolaz, kolarz kolasz, kolash -bo nasz jezyk pozwala nam sie wyzyc tworczo jesli chodzi o ortografie )

Ale mysle, ze jesli poprostu zebrac ze soba wszystkie kategorie jakie mamy teraz +uzupelnienie o et najbardziej brakujace i ew. jeszcze dodac nawet takie bardziej szczegolowe typu akwarela, olej, etc. pozniej to wszystko pozbierac w odpowiednie grupy (grupy kategori wykluczajacych sie np. fotografia, odreczne, tapety) i dac mozliwosc wybrania dowolnej kombinacji po jednej opcji z kazdej grupy.

Mysle, ze bardzo ulatwiloby to wyszukiwanie -wchodzisz w szukajke i klik, klik, klik -szukasz kombinacji tagow: tapety, zwierzeta, minimalistyczne, akwarela -i gitarka

Choc szczerze przyznam, ze nie mam zielonego pojecia na ta chwile, w jaki sposob (i czy w ogole) trzebaby bylo przemeblowac menu kategorii
!Adamus75    29.05.2006 @13:48:00
Więcej zamieszania to jest teraz. Kiedy chcę zobaczyć jacy są ilustratorzy albo malarze na DA, muszę ich szukać po tak idiotycznych działach jak "militaria", "scenerie", "science fiction", "fantasy" albo "wizje".
[Nota bene dział "wizje" to wyjątkowe kuriozum; co to ma niby znaczyć? Praca powstała pod wpływem halucynogenów albo innych substancji? Na dobrą sprawę każdy obiekt artystyczny jest wizją, więc określenie to jest kompletnie nieprecyzyjne.]
Wielokrotnie spotykałem się z narzekaniami rozmaitych dyrektorów artystycznych lub fotoedytorów, że zupełnie nie wiedzą, gdzie szukać nowych, nieopatrzonych jeszcze ilustratorów albo malarzy. Gdyby DA miał odpowiednie działy, niewątpliwie łatwiej byłoby im znaleźć coś interesującego.

Sleepwalker, nie rozumiem Twojej wątpliwości odnośnie tego, że nie wiadomo co jest ilustracją, a co nie - autor chyba sam wie najlepiej, po co stworzył takiego czy innego "utwora", prawda? A jeśli nie wie, bo "tak sobie tylko mazał flamastrem na ostatniej stronie zeszytu od matmy i taki mu wyszedł cyborg, albo raczej zombiak, nie bijcie, hehe", to może lepiej, żeby publicznie tego nie pokazywał?

Obecny podział na kategorie tematyczne jest poza wszystkim innym totalnie niekonsekwentny; pedantycznie rozdziela się "fantasy" od "science fiction" i "mangę" od "komiksu" (przepraszam, manga to nie komiks?), są takie klasyczne kategorie jak "martwa natura", "portret" i "akt", ale nie ma już np. "pejzażu" (no, chyba, że te zagadkowe "scenerie" to ma być to), że o takich szufladkach jak "abstrakcja" czy (czysto teoretycznie) "sztuka sakralna" nie wspomnę.
W tej chwili jest po prostu bajzel - wymieszano systemy klasyfikacji, powodując konfuzję przy przydzielaniu artów do odpowiednich kategorii (jeżeli namaluje się np. gołą księżniczkę z mieczem na niedźwiedziej skórze, to należy ją dać do działu "fantasy" czy "akt"?) Ktoś w odpowiednim momencie nie pomyślał, że mogą być scenerie science fiction, portrety zwierząt, akty grafitti i concept arty fantasy...

Lisa, cieszę się z decyzji Naczelnego Admina, mam nadzieję, że zmiany będą faktycznie sensowne

_______
If it's a success, they call it hommage. If it's a failure, they call it rip-off.

+katarzynakoleta    29.05.2006 @15:32:44
Tak, masz racje, bałagan jest i byłby, tak samo jakby był podział wg techniki. Dlatego wg mnie najlepsze byłoby wybieranie przy uploadzie zarówno tematyki jak i techniki.
Póki co to kwestia zdecydowania co digart miałby pokazywać - od której strony. Czy ludzie szukają tu czegoś dla siebie - jak ktoś lubi fantasy to szuka fantasy, np. Czy szukają prac wykonanych określoną technikom - ale w technice również przydałby się podział na tematykę (chociażby żeby oddzielić portrety od architektury, komiks od pejzaży). Tylko, że tutaj zrobiłoby się okropnie wiele działów i poddziałów.
Odnośnie kategorii manga, fantasy, scifi - zostały utworzone, bo było takie zapotrzebowanie, ludzie prosili o nie. Równie dobrze można poprosić o działy, których nie ma a wg Ciebie powinny być.

Naga księżniczka na niedźwiedziej skórze jak dla mnie wędruje do fantsy Chociaż w akcie mogłaby równie dobrze leżeć i to kwestia autora, który może określić gdzie chce żeby jego prace leżały.

Miejsmy tylko nadzieję, że modzi i admini opracują w najbliższym czasie ten super nowy podział
_______
A virtual reality...
^sleepwalker    29.05.2006 @16:27:34
myśle że podział na techniki i jednocześnie tametyke to dobry pomysł ale nie wypali ,ludzie będą robić błędy przy doborze działu a i moderatorzy będą mieli z problem z przenoszeniem na właściwe miejsce .

Adamus --> zrozumiesz moje wątpliwości jak w dziale z ilustracją zaczną ci się pokazywać tak jak pisałeś "obrazki z końca zeszytu" bo dla wielu to będzie zeszytowa ilustracja
Jeżeli już miało by być tak jak napisałeś to pozbył bym się Plakatu a przynajmniej nie w odrećznych ,przecież nie każdy musi wiedzieć ze to co robisz jest przeznaczone do rozwieszania po ulicach .
Grafika warsztatowa - coś czuje że było by niewiele prac a jak będą to na średnim poziomie .
Co do rysunku - nie interesują mnie smoki ,zwierzątka ,martwa natura ,architektura i jak po tygodniowej nieobecności będe chciał zobaczyć jakie pojawiły się nowe portrety to się załamie przewalając to wszystko :P
_______
~wkurwarjacya    29.05.2006 @18:15:25
Mozna zrobic glowna kategorie ( np. Grafika ) i pod kategorie w rozwijanym menu ( np. Miseczki 75 C,Kotki itp.).Jesli uzytkownik bedzie chcial ogladnac ogolnie grafike to klika w grafike, a jesli same "kotki" to klika w kotki.Dzialalo to by na zasadzie wyszukiwarki.
Ale to to juz wymaga wiekszej ingerencji i checi ze strony administratorow.
+KariNComA    29.05.2006 @18:29:41
wkurwarjacya -> To jest absolutnie swietne wyjscie, ktore staram sie przeforsowac. Brawo.

Nie rozumiem checi podzielenia kategorii digartu tylko i jedynie wzgledem techniki wykonania - bez podkategorii tematycznych.

Dalej jestem na nie jesli chodzi o segregowanie tylko wzgledem techniki wykonania. I powtarzam..

manga lezalaby obok aktu pomiedzy rysunkiem kotka a mysliwca, nad nimi lezalby jakis concept art auta oraz rysunek martwej natury przedstawijacy kalafiora dekoracyjnego.. I w ten sposob szukajac na przyklad rysunku przedstawiajacego rzut fasady teatru musialabym przewinac kilka stron przeszukiwania przygladajac sie kazdej miniaturce.. I pomijajac magiczne wrozki, koniki, widoki sci-fi, cycate x-menki, projekty sukienek, ilustracje do ksiazek dla dzieci.. Itd. Czyli musialabym wlezc do jednego, gigantycznego kotla z 'zupa smieciowa', do ktorej wrzuca sie absolutnie wszystko, co do zupy wrzucic mozna.

Naprawde. W wypadku odrecznych ludzie zainteresowani sa konkretna tematyka. Chca znalezc arty fantasy na przyklad a przy podziale tylko i wylacznie wg techniki te rysunki bylyby ciezkie do znalezienia wsrod WSZYSTKICH innych - o kazdej innej tematyce.

Jesli ktos bedzie chcial zobaczyc absolutnie wszystkie rysunki bez wzgledu na tematyke kliknie po prostu w glowny dzial 'rysunek' i wyswietla mu sie wszystkie rzeczy w jednym kotle. To tak ad przegladania tylko wzgledem techniki.

Nie moge zniesc mysli o podziale _jedynie_ wzgledem techniki wykonania. Wlos si jezy.
_______
_grupa wielbicieli muzyki EBM http://www.digart.pl/grupy/589/EBM/
_industrial | darkwave | synthpop | electro | gotyckie densy | ciezkie drumy | cala reszta smacznych rzeczy..
!Adamus75    29.05.2006 @21:34:05
Klasyfikacja, którą zaproponowałem to tylko luźny projekt; na EF jest jeszcze mniej kategorii (Grafika Tradycyjna, Digital Painting, Fotografia i Montaż, oraz Inne) i jakoś nie ma problemów, ogląda się ciekawie, poziom prac jest bez porównania wyższy (wiem, wiem, tam jest inny system, wcale nie twierdzę, że lepszy ).

Z drugiej strony: w czym podział tematyczny jest lepszy od "dziedzinowego" (bo nie zgadzam się, że to jest system "technologiczny", Karincomo - w przypadku ''ilustracji" nie jest przecież powiedziane, że to mają być ilustracje wykonane tylko jedynie słuszną techniką)? Po prostu ilustracje są czym innym, malarstwo jest czym innym, i czym innym jest rysunek, i tak naprawdę temat jest rzeczą drugorzędną. Jasne, fajna byłaby taka wyszukiwarka, o jakiej pisała Wk****arjacya, ale wymagałaby stworzenia co najmniej kilkudziesięciu nowych zakładek, i dopiero byłby bałagan...

Żeby jeszcze podgrzać atmosferę - dlaczego np. manga ma mieć osobną kategorię? Przecież to nie jest ani technika (bo do jej tworzenia używa się najrozmaitszych narzędzi), ani zakres tematyczny (bo mangowe może być i SF i fantasy, i zwierzątka, i, na upartego, portret), tylko, hmmm... pewien rodzaj estetyki, używany zarówno przy komiksach, jak i ilustracjach albo plakatach, nie? Jeżeli manga zasługuje na osobną kategorię, to tak samo powinny istnieć następujące, oparte na podziałach stylistycznych: "underground", "mainstream", "cartoon" etc.
(Przepraszam za ordynarne anglicyzmy )

Chciałbym, żebyście mnie dobrze zrozumieli: nie chodzi mi o zdezawuowanie jakiejkolwiek tematyki czy stylistyki, tylko o przyjęcie jednolitej, w miarę sensownej klasyfikacji artów, bo obecnie istniejąca to jakiś chaotyczny i dysfunkcjonalny dziwotwór, będący wypadkową rozmaitych sentymentów, zainteresowań i guścików.
Gdybym był np. art directorem albo fotoedytorem, który zagląda na DA w poszukiwaniu ilustratora, albo osobą poszukującą jakiegoś fajnego, niedrogiego malarstwa do powieszenia w pokoju, szukałbym kategorii "ilustracja" albo "malarstwo" i tam już wypatrywał rzeczy odpowiadających mi stylem, tematyką itd. Tymczasem taki potencjalny klient lub nabywca musi grzebać się w gniotach zawalających kategorie "wizje"albo "scenerie".

Sleepwalker - A od czego są moderatorzy, jeśli nie od pilnowania poziomu prac na portalu? To ostatecznie ich zadanie, żeby "obrazki z końca zeszytu" nie zaśmiecały netu i wylatywały w kosmos, prawda?
ostatnio edytowane: 2006-05-30 23:06:09
_______

+KariNComA    29.05.2006 @22:12:31
Wielkiemu workowi ze wszystkim mowie nie.
Tym bardziej, ze szukajac ilustratora do zalozmy ksiazki, art director powinien wiedziec, czy chce rysownika od sci-fi czy od martwej natury.
No, chyba, ze nie wie o czym traktuje ksiazka, do ktorej maja byc ilustracje. Wowczas faktycznie szuka na oslep.
Jesli szuka sie czegos ladnego do powieszenia nad kominkiem zazwyczaj rowniez ma sie preferencje co do tego, czy ma to byc akt czy obraz przedstawiajacy lotniskowiec w czasie batalii. Wiec wybacz, to do mnie nie przemawia.
Jesli chce sie 'cokolwiek' malowanego wowczas klika sie w ktegorie glowna 'malastwo' i voila. Nie ma sie skonkretyzowanych preferencji co do tematyki wiec wybiera sie 'malarstwo' - glowna kategorie gdzie pokzuja sie wszystkie prace spod podkategorii tego dzialu. Kontent?
_______
_industrial | darkwave | synthpop | electro | gotyckie densy | ciezkie drumy | cala reszta smacznych rzeczy..
+katarzynakoleta    29.05.2006 @22:18:39
Na pytanie czemu jest dział manga już Ci odpowiedziałam. Było takie zapotrzebowanie, ludzie się domagali. I nie twierdze, że to dział słuszny, ale jest bo była/jest moda na mange w Polsce, nie na "underground", "mainstream", "cartoon".

EF... Zaczynajac od tego, że 90% digartowiczów nie ma szans dostać się do galerii? Nie można tego porównywać, skoro digart jest portalem dla wszystkich.

I teraz - albo digart jest galerią, albo serwisem, w którym potencjalny pracodwaca szuka osoby do zatrudnienia. Jeżeli to drugie to fakt - digart całkowicie nie spełnia kryteriów - nie ma tu przynajmniej odpowiedniej do tego wyszukiwarki. Od tego wg mnie są inne serwisy, a digart - nie ukrywajmy - jest portalem dla każdego, społecznością, miejscem spotkać towarzyskich przy okazji tworzenia, miejscem szukania ludzi co lubią to co Ty. I teraz będzie szło coraz bardziej w stronę grona, w stronę fotki.pl bo nikt nie jest w stanie nad tym zapanować bez radykalnych zmian.
_______
A virtual reality...
^sleepwalker    29.05.2006 @22:59:19
EF wprowadził dużo ciekawych opcji które przydały by się na digarcie ,między innymi poczekalnia Digart to dla mnie zbiór galerii a niestety niektórzy robią z niego szkółke gdzie pokazując swoje rysunki z zeszytu "szukają wskazówek" i tak jak napisała Kordelia wszystko zmierza do tego że digart nie będzie trzymał poziomu bez radykalnych zmian .Idziemy w ilość a nie jakość ale zboczyłem z tematu

Adamus--> jeżeli chodzi o prace moderatorów to przypomina mi zakaz okradania samochodu który ma otwarte drzwi na ości...no szeroko
_______
+KariNComA    29.05.2006 @23:05:37
sleep -> Moge Ci powiedziec, ze sprawa 'poczekalni' nie wymaga juz dalszego dykutowania, wierz mi na slowo
_______
^sleepwalker    29.05.2006 @23:20:20
Karin--> znaczy będzie czy nie będzie ?? powiedz... plose
_______
+KariNComA    29.05.2006 @23:22:50
sleep -> Nie dokladnie poczekalnia i nie w formie jak na efie. That's it.
_______
^sleepwalker    29.05.2006 @23:28:47
Boże... co dostaje odpowiedz to pojawia się dwa razy więcej pytań
_______
*bartekstefanowicz    30.05.2006 @00:32:25
chciałbym dodać iż jestem za a nawet przeciw.
_______
"me ciało z ciał zbanowanych userów złożone a serse czarne niczem cień digusia"
1 2 3 Następna strona
wyślij odpowiedź
Aby dodać odpowiedź musisz się zalogować.

Jeśli nie masz jeszcze konta w digarcie, załóż je lub zaloguj się Facebookiem!

Zaloguj się przez Facebooka! Załóż konto w digart.pl Zaloguj się do digart.pl
szukaj na forum
Szukaj:
Forum:

najnowsze wątki na tym forum
przejdź do innego forum
© 2001-2012 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt