Pc+Mac? Czy jest ktoś kto "nieoficjanie" pracował na takim zestawieniu?
Sprzęt, aparaty... | 11.02.2012 @19:18:32
| 1 2 3 |
|
~Cereja
11.02.2012 @19:18:32
Witam. Od jakiegoś czasu nosze się ze zmianą laptopa. Przeznaczenie - all Adobe, Lighroom, obróbka video. Czyli baza wyjściowa to pewnie Core i5/7, 6 gb ram, Nivida?. I tutaj wchodzi mój szalony pomysł, żeby zakupić laptop z podobnymi parametrami (widziałam pozytywne opinie odnośnie Sony Vaio lub Samsung) i potem wurzić na to system Maca. Niestety nie stać mnie teraz na to, żeby wydać koło 6 tys na w miarę "uczciwy" Mac.
Drugie pytanie - jest możliwość podmiany części w laptopie? Czyli wziąść coś z dobrą matrycą ale niższymi parametrami core/ram/grafika i potem podmienić to na nowe części?
Końcowe pytanie - wasze doświadczenia z matowa matrycą? Obecnie mam Samsunga, jednak faktycznie, efekt lustra niekiedy jest nie do zniesienia.
Drugie pytanie - jest możliwość podmiany części w laptopie? Czyli wziąść coś z dobrą matrycą ale niższymi parametrami core/ram/grafika i potem podmienić to na nowe części?
Końcowe pytanie - wasze doświadczenia z matowa matrycą? Obecnie mam Samsunga, jednak faktycznie, efekt lustra niekiedy jest nie do zniesienia.
~RoboCop
11.02.2012 @21:04:02
- Jest to nie legalne, ale się da. http://wiki.osx86project.org/wiki/index.php/Main_Page
- Procesor i pamięć prawdopodobnie, bez problemu wymienisz. Co do karty, wątpię.
- Tylko matowa. Wiele wyższa kultura pracy. Zdarza mi się całą baterię przekodzić no stop (~10h). Do programowani jest to idealne rozwiązanie.
- Procesor i pamięć prawdopodobnie, bez problemu wymienisz. Co do karty, wątpię.
- Tylko matowa. Wiele wyższa kultura pracy. Zdarza mi się całą baterię przekodzić no stop (~10h). Do programowani jest to idealne rozwiązanie.
ostatnio edytowane: 2012-02-11 21:24:38
~Cereja
11.02.2012 @23:44:27
Dziękuje za odpowiedź.
No to zapowiada się trochę szukania co do kompatybilności podzespołów.
No to zapowiada się trochę szukania co do kompatybilności podzespołów.
~haradrimm
11.02.2012 @23:47:59
~RoboCop w Polsce jest legalne, wystarczy zakupić oryginalną wersję systemu

_______
http://www.maciejwlodarczyk.blogspot.com
Staraj się pokazać to, czego bez ciebie nikt by nie zobaczył. Robert Bresson
~Ibrachim
11.02.2012 @23:53:36
@haradrimm, ale nie ma oryginalnego systemu Mac OSX na PC. Jest on instalowany tylko i wyłącznie na komputerach Apple Macintosh.
~tomek537
12.02.2012 @00:34:13
poniżej 3 tyś. spokojnie dorwiesz na allegro macbooka pro, który Ci wystarczy do tego, a windowsa zainstalujesz na nim przez parallels desktop. Wbrew pozorom, wystarczy to do wszystkiego. Wideo, zdjęcia, photoshop. Sam tak mam i żadnych problemów z tym nie napotkałem, wszystko płynnie działa. Nawet windows, parallels zrobi Ci wszystko w przyjazny sposób. Nawet podłączając pendrive'a wyświetli się komunikat czy ma go odtworzyć mac czy wmulowany windows. Pomyśl o tym, naprawdę polecam
http://allegro.pl/macbook-13-aluminium-pokr-tucano-bateria-100-i2087782144.html
http://allegro.pl/apple-macbook-pro-15-i7-2-66-ghz-4gb-320gb-i2104890315.html
http://allegro.pl/macbook-13-aluminium-pokr-tucano-bateria-100-i2087782144.html
http://allegro.pl/apple-macbook-pro-15-i7-2-66-ghz-4gb-320gb-i2104890315.html
_______
komentuj krytykuj oceniaj
^wilku
12.02.2012 @00:39:43
A po ch... komu MacOs? No cóż, każdy ma swoje zboczenia. Ogólnie to poszukaj w goglach frazy 'hackintosh'.
_______
"Just give me a second to crackle my knuckles...
...now I'm ready to meet the God."
~Ibrachim
12.02.2012 @00:47:11
@wilku, nie wywołuj kolejnej wojny "PC vs Mac", bo stworzysz 100 stron flejmu :- P
~Cereja
12.02.2012 @01:51:06
Dziękuje wszystkim za odpowiedź.
@wilku - jestem teraz w szkole fotografii i multimediów we włoszech. I jestem jedna z niewielu osób z pc, reszta to fanatycy nadgryzionego jabłka. Chodzi mi już nawet o wygodę, bo większość rzeczy jest pokazywana i tłumaczona właście z MacOs. Co do hackintosha to już od kilu dni wdrażam się w temat. Sprawą, która mnie najbardziej niepokoi byłaby kompatybilność podzespołów jeżeli chciałąbym takie wymienić na coś "silniejszego" (mój pierwszy post)
@wilku - jestem teraz w szkole fotografii i multimediów we włoszech. I jestem jedna z niewielu osób z pc, reszta to fanatycy nadgryzionego jabłka. Chodzi mi już nawet o wygodę, bo większość rzeczy jest pokazywana i tłumaczona właście z MacOs. Co do hackintosha to już od kilu dni wdrażam się w temat. Sprawą, która mnie najbardziej niepokoi byłaby kompatybilność podzespołów jeżeli chciałąbym takie wymienić na coś "silniejszego" (mój pierwszy post)
~Cereja
12.02.2012 @02:02:39
@tomek537 - dzięki za linki. Faktycznie cena przystępna. Jedyne z czym się "cykam" to ewentualne "niespodzianki" po uzywanych makach. (tak wiem, ponoć są niezawodne niczym ruski czołg, no ale jednak)
drugą sprawą - 15' to obowiązek. Na 13 czuje się jakbym miałą do czynienia z zabawką. Nie wyobrażam sobie pracować na 13 calach i obrabiać zdjecia/tworzyc video.
Właśnie dlatego też myślałam o Pc a potem MacOs. Po zobaczenia cen 15'' od Appla, aż mnie coś w portfelu zabolało.
Co do stacjonarnego - niestety nie mam takie możliwości. Często się przemieszczam, nie widze sytuacji kiedy co chwila składam i rozkładam sprzęt i podłączam te kable. Dochodzi do tego teraz brak miejsca.
drugą sprawą - 15' to obowiązek. Na 13 czuje się jakbym miałą do czynienia z zabawką. Nie wyobrażam sobie pracować na 13 calach i obrabiać zdjecia/tworzyc video.
Właśnie dlatego też myślałam o Pc a potem MacOs. Po zobaczenia cen 15'' od Appla, aż mnie coś w portfelu zabolało.
Co do stacjonarnego - niestety nie mam takie możliwości. Często się przemieszczam, nie widze sytuacji kiedy co chwila składam i rozkładam sprzęt i podłączam te kable. Dochodzi do tego teraz brak miejsca.
^wilku
12.02.2012 @05:32:55
Bądź indywidualistą 
Jeśli chodzi o korzystanie z wymienionych przez Ciebie programów na macOS, to czy jest jakakolwiek różnica oprócz tego że zamiast cmd naciskasz ctrl i zamiast czegośtam alt?
A co do możliwości wymiany podzespołów laptopa to jest ona śmieszna. Myślę, że łatwiej byłoby ci wymienić samą matrycę niż procek, ram (płyta główna przeważnie obsługuje max to co ma już na pokladzie), o grafice w ogóle zapomnij.
Ogólnie produkty firmy apple to zabawki dla ludzi którzy nie znają się na sprzęcie, ale mogą sobie na to pozwolić, bo ich na to stać. Zaczynając od ipodów, a na macach pro kończąc.

Jeśli chodzi o korzystanie z wymienionych przez Ciebie programów na macOS, to czy jest jakakolwiek różnica oprócz tego że zamiast cmd naciskasz ctrl i zamiast czegośtam alt?
A co do możliwości wymiany podzespołów laptopa to jest ona śmieszna. Myślę, że łatwiej byłoby ci wymienić samą matrycę niż procek, ram (płyta główna przeważnie obsługuje max to co ma już na pokladzie), o grafice w ogóle zapomnij.
Ogólnie produkty firmy apple to zabawki dla ludzi którzy nie znają się na sprzęcie, ale mogą sobie na to pozwolić, bo ich na to stać. Zaczynając od ipodów, a na macach pro kończąc.
_______
~colour5tom
12.02.2012 @06:52:46
^wilku bądź indywidualistą - wymysl cos madrzejszego o tych lamerach kupujacych maki
~r0ni
12.02.2012 @10:17:20
Też się zastanawiałem nad takim hackintoshem.
Tylko mam jedno pytanie do osób które tego używają. Zakładając, że pracujemy na identycznej konfiguracji sprzętowej to czy jest jakakolwiek różnica w wydajności Windowsa i OS X? Generalnie chodzi mi o Lightroom'a i Photoshop'a
Tylko mam jedno pytanie do osób które tego używają. Zakładając, że pracujemy na identycznej konfiguracji sprzętowej to czy jest jakakolwiek różnica w wydajności Windowsa i OS X? Generalnie chodzi mi o Lightroom'a i Photoshop'a
~RoboCop
12.02.2012 @11:21:25
~r0ni, Niewielka na korzyść OS X. Nie ma .Net i to jest największy ból tego systemu ;P
Dla mnie OS X ma jedną, genialną przewagę nad Windows. Jest *unix'em. Sam korzystam z Windowsa. Zbyt duża szansa zarobienia na .Net
Dla mnie OS X ma jedną, genialną przewagę nad Windows. Jest *unix'em. Sam korzystam z Windowsa. Zbyt duża szansa zarobienia na .Net

ostatnio edytowane: 2012-02-12 11:23:07
~Cereja
12.02.2012 @11:24:23
co do grafiki to właśnie widze, że jest "prawie" niewymienialna. Nie znam się aż tak abrdzo na tym. Kombinowałam, żeby po prostu wziąść coś "dobrego" z matową matrycą i potem dorzucić wiecej ramu ale chyba łatwiej byłoby na odwrót z tego co widze. No niestety, jest więcej róznic i nieudogodnień kiedy wszyscy wokól Ciebie włącznie z nauczycielami, pracują na macach a Ty na Pc.
Nie jestem po żadnycm względem przeciwna Macom. Są naprawde dobre. Tylko, że za te "naprawde dobre" trzeba zapłacić naprawde duże pieniądze. A zaczełąm juz porównywać "bebechy" takich maców to 3 tys (używanych) i nowych pc. Może się mylę, ale wnętrzności tych pc przewyższają te z mac....
Nie jestem po żadnycm względem przeciwna Macom. Są naprawde dobre. Tylko, że za te "naprawde dobre" trzeba zapłacić naprawde duże pieniądze. A zaczełąm juz porównywać "bebechy" takich maców to 3 tys (używanych) i nowych pc. Może się mylę, ale wnętrzności tych pc przewyższają te z mac....
~Cereja
12.02.2012 @11:26:02
@RoboCop - właśnie podsłuchałam kilka opini, że MacOs jest po prostu lżejszy i przyjaźniejszy?
~haradrimm
12.02.2012 @11:41:49
~Ibrachim, oczywiście, że nie ma. Ale jeśli mamy oryginalną wersję systemu w pudełku, to możemy mieć OSXa na PC i jest to legalne.
To, że apple w licencji ma inny zapis nic nie znaczy, zapis ten jest sprzeczny zarówno z polskim jak i europejskim prawem.
To, że apple w licencji ma inny zapis nic nie znaczy, zapis ten jest sprzeczny zarówno z polskim jak i europejskim prawem.
_______
~RoboCop
12.02.2012 @12:12:24
@Cereja, tak, to prawda, jest lżejszy. To jest właśnie spowodowane architekturą i serwerem okienek.
Jeżeli miał by opisać przyjemność korzystania:
OS X/*unix >= Windows > linux
@haradrimm, może i legalne, ale dla mnie niemoralne. Sam czasami coś napiszę i wiem jak ważna dla autora jest licencja. Warto to uszanować.
Jeżeli miał by opisać przyjemność korzystania:
OS X/*unix >= Windows > linux
@haradrimm, może i legalne, ale dla mnie niemoralne. Sam czasami coś napiszę i wiem jak ważna dla autora jest licencja. Warto to uszanować.
ostatnio edytowane: 2012-02-12 12:14:55
~Ibrachim
12.02.2012 @12:43:06
@RoboCop, dlatego nigdy nie wykupiłeś licencji na WinRara?
@haradrimm, ale nie możesz włożyć płyty instalacyjnej z OSXem do PCta i go od tak zainstalować.
@haradrimm, ale nie możesz włożyć płyty instalacyjnej z OSXem do PCta i go od tak zainstalować.
~RoboCop
12.02.2012 @13:18:46
@Ibrachim, 7zip rulzzzz!!11!!!1!
~haradrimm
12.02.2012 @14:00:36
@Ibrachim, wiem, że tak się nie da. Ja tylko mówię, że to jest legalne, przynajmniej według prawa obowiązującego w Europie.
ostatnio edytowane: 2012-02-14 09:52:32
_______
_______
~Cereja
12.02.2012 @19:28:48
Dlatego część moralną pomijam, skupiając się na tej technej. Tak czy inaczej, dziękuje za odpowiedzi.
^wilku
13.02.2012 @02:24:37
Bardzo interesujące jest poruszenie kwestii moralnej w tym wątku.
Zainstalowanie macOS na pececie = niemoralne.
Sprzedawanie komputera o tej samej konfiguracji za 3x więcej kasy niż pc tylko dlatego że ma logo jabłuszka = moralne.
Powiedz jeszcze że podkręcanie procków jest niemoralne
Zainstalowanie macOS na pececie = niemoralne.
Sprzedawanie komputera o tej samej konfiguracji za 3x więcej kasy niż pc tylko dlatego że ma logo jabłuszka = moralne.
Powiedz jeszcze że podkręcanie procków jest niemoralne

_______
~Grzecznys
13.02.2012 @05:05:08
Czy można kupić oryginalnego MacOS bez komputera Apple?
Jeśli można, to instalacja gdziekolwiek będzie legalna.
Jeśli nie można kupić niezależnej instalki MacOS, to nie można też legalnie z niej korzystać.
Jeśli można, to instalacja gdziekolwiek będzie legalna.
Jeśli nie można kupić niezależnej instalki MacOS, to nie można też legalnie z niej korzystać.
ostatnio edytowane: 2012-02-13 05:06:42
_______
Unfinished sympathy
_______
Unfinished sympathy
~tomek537
13.02.2012 @06:39:28
Można, przez appstore'a, bo Lion'a nie ma wersji pudełkowej. Możesz też kupić Snow Leoparda kupić na płycie albo pendrive'ie.
_______
| 1 2 3 |
|
wyślij odpowiedź
szukaj na forum
najnowsze wątki na tym forum
ZESTAW MAKRO m423 odp.autor: ~kisiel1992
Przykładowe skany z epson v70022 odp.autor: ~ektachlor
samyang 85mm 1.413 odp.autor: ~exmil
Obiektywy manualne32 odp.autor: ~kubus12345
Turystyczny statyw22 odp.autor: ~KUBA46
Lampa błyskowa do NIKON D5100???3 odp.autor: ~dorian66
wężyk spustowy. opłaca się?9 odp.autor: ~fotoekspresja
lustrzanka analogowa - najlepsza48 odp.autor: ~fotoekspresja
Następny temat z serii - prośba o pomoc w zakupie...9 odp.autor: ~ccchudyyy
Psix nie do końca naciąga migawkę / dobry serwis...4 odp.autor: ~tomek537
przejdź do innego forum
Digart - ogólnie2039 wątkówOgólnie o Digarcie
Digart - bugi i pomysły2139 wątkówJeśli masz jakiś pomysł lub znalazłeś błąd to napisz o tym
Fotografia4104 wątkówFotografia.. Lubisz to? Na pewno polubisz to forum
Video151 wątków
Grafika i projekty graficzne3712 wątkówA więc jesteś designerem? Tutaj znajdziesz kontakt z ludźmi...
DTP686 wątkówCzyli wszystko o druku, grafice rastrowej i wszelkich chochlikach...
Odręczne613 wątkówForum dla artystów gustujących w szkicach.
Malarstwo740 wątkówForum dla miłośników pędzli i plócien...
Concept art414 wątkówForum dla miłośników concept artu. Podziel się z nami swoimi...
Literatura407 wątkówWszystko, co z mową wiązaną związane
Programy1859 wątkówPytania i odpowiedzi na temat aplikacji do obróbki grafiki i nie...
Sprzęt, aparaty...7475 wątkówPotrzebujesz pomocy z jakimś sprzętem? Może chcesz zapytać o aparat...
Humor1476 wątkówKażdemu należy się trochę rozrywki
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów