Ai -> PDF -> Druk ?
DTP  | 23.02.2012 @10:27:17

~SynthSound    23.02.2012 @10:27:17
Witam,
Mam mały problem, mianowicie przygotowałem ulotkę do druku w CMYK z zachowaniem wszystkich ustawień wymaganych do druku, lecz PDF który mi wychodzi z ILU ciągle jest odrzucany przez drukarnie z powodu:
1) Logotyp jest w RGB (trzeba wstawić go od nowa jako obiekt na krzywych a nie bitmapę, z prawidłowa kolorystyką bez żadnej konwersji RGB CMYK).
////////////ok, tylko że dostępne mam tylko wersje JPG i konwertuje je w ilu do CMYK (nawet rasteryzuje ponownie z zachowaniem CMYKu)

2) Małe napisy wymagają overprintu.
/// z tego co mi wiadomo w Ilu robi się to w panelu atrybuty (czcionki mam zwektoryzowane).

Tak więc jak prawidłowo wyeksportować do PDFu aby było wszystko ok? Mam wrażenie że ciągle usuwa mi opcje włączone w Ai
~SynthSound    23.02.2012 @10:33:07
w opcjach zaawansowanych eksportu do PDF jest takie cosik jak "opcje nadruku i spłaszczenia przezroczystości" a w nich "nadruki=> zachowaj"

dostępne dla PDF 1.3

tak więc czy należy zastosować ten format? Jest starszy
+pilgrim    23.02.2012 @10:51:41
1. A w jaki sposób tworzysz tego pdfa?
2. Logo przekonwertuj do cmyk w szopie.
ostatnio edytowane: 2012-02-23 10:59:08
_______
Chcesz żeby Ci pomóc? Wysil się i zadaj pytanie z sensem.

JPG'i, PRINT SCREENY ANI SKANY NIE SĄ MATERIAŁEM POGLĄDOWYM W DTP.

Szanuj czas innych - zwłaszcza tych, którzy chcą Ci pomóc.
~SynthSound    23.02.2012 @10:59:38
Zapisz kopie / Zapisz jako -> PDF : brak kompresji itp. Korzystałem od standardowych ustawień do moich własnych i wszystko ok.
Nie bardzo znam się na współpracy z drukarnią, ale z racji cięcia kosztów na ulotkę nie oddaję projektu nigdzie dalej.

jesli ktoś ma ochotę pomóc to plik Ai znajduje się na http://www.przemyslawcioch.pl/ulotka_druk_2.ai
+pilgrim    23.02.2012 @11:23:04
Pokaz lepiej pdfa, jak z ai mamy sie zorientować co źle zrobiłeś esportujac?
_______

+pilgrim    23.02.2012 @12:52:41
Ten pdf jest poprawnie przygotowany na pierwszy rzut oka, na pewno nie masz tam nic w rgb, ani nie masz wybran pod czarnym...

fakt ze w logotypie przydaloby sie zeby ludzik byl z czarnego ale bez przesady...

_______

~SynthSound    23.02.2012 @13:03:38
Dzięki. Faktycznie I wersje wysłałem im bez sprawdzenia profili kolorów wyjściowych, ale później już wymuszałem CMYK podczas eksportu, oraz overprint zawsze włączony. Nie robiłem nigdy projektów do drukarni w Ai dlatego tyle wątpliwości.
To może jeszcze podpowiesz jak wrzucić znaczniki zagięcia tak by kojarzyli że do A4 do DL
Wszelkie linie które wrzucę nie są widoczne poza obszarem spadów. Zostają tylko znaczniki dodane z automatu. Gdzie można dodać coś od siebie?
+pilgrim    23.02.2012 @13:09:11
Znaczniki wrzucamy normalnie czyli poza trimboxem, ale w obszarze spadów.

Wymuszanie cmyk na pałę to głupota, a co jak będziesz miał coś w Pantone? Wszystkie elementy które do Illu wkladasz mają być w cmyk i tyle.
_______

~SynthSound    23.02.2012 @13:11:53
dobra... wpadłem na pomysł że dam większy spad... ale czy w drukarni im sie nie popierniczy jak dostaną zamiast 3mm spadu 5mm gdzie 2mm zajmują znaczniki gięcia? nadal chce mieć A4-DL a nie pomniejszony o 2mm A4.

Sorry za głupie pytania ale to bardzo ważne a nie miałem kontaktu z taką materią wcześniej ;p
... i dzięki za pomoc!
+pilgrim    23.02.2012 @13:19:12
Po co powiększać spad? Nie nie zmieni to formatu. Btw po chusteczki te wszystkie znaczniki? Zostaw tylko linie cięcia, resztę wywal.

Inna sprawa to to ze nie musisz dawać znacznikow do żginania A4-dl, po prstu im to opisz - pamiętaj tylko żeby wyjaśnić kolejność stron i sposób zginania - harmonijka, do środka, etc. A tak przy okazji? A4 podzieliłes równo na 3 części?
_______

~SynthSound    23.02.2012 @13:35:14
97/100/100 i odwrotnie i oczywiście zrobiłem wizualkę jak ma wyglądać po złożeniu. Tyle tylko że dla mnie nie było oczywiste czy nie zrobią czegoś odwrotnie i nie zagną mi na środku głowy ludzika ;p

Nie ma to już znaczenia ale: zwiększać spad po to aby w pdfie pokazać ręcznie dodane linie gięcia (są pod grafiką ulotki bo przecież nie chce by gdzieś czarna kreska wyskoczyła niechlubnie) a przecież wszystko co poza spadem nie jest wyświetlane.
+pilgrim    23.02.2012 @13:53:22
Musisz je nałożyć tylko w obszarze spadu. I po sprawie.
_______

~lafor    23.02.2012 @14:14:54
Skoro już edytujesz, to przy okazji zmień w tekście cudzysłowy na polskie (otwierający na dole), bo jako ortofaszysta mam ochotę łomotać kolbą w twoje drzwi.
_______
Life is a bitch and then you die.
http://lafor.net
http://pigroll.com
wyślij odpowiedź
Aby dodać odpowiedź musisz się zalogować.

Jeśli nie masz jeszcze konta w digarcie, załóż je lub zaloguj się Facebookiem!

Zaloguj się przez Facebooka! Załóż konto w digart.pl Zaloguj się do digart.pl
szukaj na forum
Szukaj:
Forum:

najnowsze wątki na tym forum
przejdź do innego forum
© 2001-2012 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt