Ai -> PDF -> Druk ?
DTP | 23.02.2012 @10:27:17
~SynthSound
23.02.2012 @10:27:17
Witam,
Mam mały problem, mianowicie przygotowałem ulotkę do druku w CMYK z zachowaniem wszystkich ustawień wymaganych do druku, lecz PDF który mi wychodzi z ILU ciągle jest odrzucany przez drukarnie z powodu:
1) Logotyp jest w RGB (trzeba wstawić go od nowa jako obiekt na krzywych a nie bitmapę, z prawidłowa kolorystyką bez żadnej konwersji RGB CMYK).
////////////ok, tylko że dostępne mam tylko wersje JPG i konwertuje je w ilu do CMYK (nawet rasteryzuje ponownie z zachowaniem CMYKu)
2) Małe napisy wymagają overprintu.
/// z tego co mi wiadomo w Ilu robi się to w panelu atrybuty (czcionki mam zwektoryzowane).
Tak więc jak prawidłowo wyeksportować do PDFu aby było wszystko ok? Mam wrażenie że ciągle usuwa mi opcje włączone w Ai
Mam mały problem, mianowicie przygotowałem ulotkę do druku w CMYK z zachowaniem wszystkich ustawień wymaganych do druku, lecz PDF który mi wychodzi z ILU ciągle jest odrzucany przez drukarnie z powodu:
1) Logotyp jest w RGB (trzeba wstawić go od nowa jako obiekt na krzywych a nie bitmapę, z prawidłowa kolorystyką bez żadnej konwersji RGB CMYK).
////////////ok, tylko że dostępne mam tylko wersje JPG i konwertuje je w ilu do CMYK (nawet rasteryzuje ponownie z zachowaniem CMYKu)
2) Małe napisy wymagają overprintu.
/// z tego co mi wiadomo w Ilu robi się to w panelu atrybuty (czcionki mam zwektoryzowane).
Tak więc jak prawidłowo wyeksportować do PDFu aby było wszystko ok? Mam wrażenie że ciągle usuwa mi opcje włączone w Ai
~SynthSound
23.02.2012 @10:33:07
w opcjach zaawansowanych eksportu do PDF jest takie cosik jak "opcje nadruku i spłaszczenia przezroczystości" a w nich "nadruki=> zachowaj"
dostępne dla PDF 1.3
tak więc czy należy zastosować ten format? Jest starszy
dostępne dla PDF 1.3
tak więc czy należy zastosować ten format? Jest starszy
+pilgrim
23.02.2012 @10:51:41
1. A w jaki sposób tworzysz tego pdfa?
2. Logo przekonwertuj do cmyk w szopie.
2. Logo przekonwertuj do cmyk w szopie.
ostatnio edytowane: 2012-02-23 10:59:08
_______
Chcesz żeby Ci pomóc? Wysil się i zadaj pytanie z sensem.
JPG'i, PRINT SCREENY ANI SKANY NIE SĄ MATERIAŁEM POGLĄDOWYM W DTP.
Szanuj czas innych - zwłaszcza tych, którzy chcą Ci pomóc.
_______
~SynthSound
23.02.2012 @10:59:38
Zapisz kopie / Zapisz jako -> PDF : brak kompresji itp. Korzystałem od standardowych ustawień do moich własnych i wszystko ok.
Nie bardzo znam się na współpracy z drukarnią, ale z racji cięcia kosztów na ulotkę nie oddaję projektu nigdzie dalej.
jesli ktoś ma ochotę pomóc to plik Ai znajduje się na http://www.przemyslawcioch.pl/ulotka_druk_2.ai
Nie bardzo znam się na współpracy z drukarnią, ale z racji cięcia kosztów na ulotkę nie oddaję projektu nigdzie dalej.
jesli ktoś ma ochotę pomóc to plik Ai znajduje się na http://www.przemyslawcioch.pl/ulotka_druk_2.ai
+pilgrim
23.02.2012 @11:23:04
Pokaz lepiej pdfa, jak z ai mamy sie zorientować co źle zrobiłeś esportujac?
_______
~SynthSound
23.02.2012 @12:18:02
+pilgrim
23.02.2012 @12:52:41
Ten pdf jest poprawnie przygotowany na pierwszy rzut oka, na pewno nie masz tam nic w rgb, ani nie masz wybran pod czarnym...
fakt ze w logotypie przydaloby sie zeby ludzik byl z czarnego ale bez przesady...
fakt ze w logotypie przydaloby sie zeby ludzik byl z czarnego ale bez przesady...
_______
~SynthSound
23.02.2012 @13:03:38
Dzięki. Faktycznie I wersje wysłałem im bez sprawdzenia profili kolorów wyjściowych, ale później już wymuszałem CMYK podczas eksportu, oraz overprint zawsze włączony. Nie robiłem nigdy projektów do drukarni w Ai dlatego tyle wątpliwości.
To może jeszcze podpowiesz jak wrzucić znaczniki zagięcia tak by kojarzyli że do A4 do DL
Wszelkie linie które wrzucę nie są widoczne poza obszarem spadów. Zostają tylko znaczniki dodane z automatu. Gdzie można dodać coś od siebie?
To może jeszcze podpowiesz jak wrzucić znaczniki zagięcia tak by kojarzyli że do A4 do DL
Wszelkie linie które wrzucę nie są widoczne poza obszarem spadów. Zostają tylko znaczniki dodane z automatu. Gdzie można dodać coś od siebie?
+pilgrim
23.02.2012 @13:09:11
Znaczniki wrzucamy normalnie czyli poza trimboxem, ale w obszarze spadów.
Wymuszanie cmyk na pałę to głupota, a co jak będziesz miał coś w Pantone? Wszystkie elementy które do Illu wkladasz mają być w cmyk i tyle.
Wymuszanie cmyk na pałę to głupota, a co jak będziesz miał coś w Pantone? Wszystkie elementy które do Illu wkladasz mają być w cmyk i tyle.
_______
~SynthSound
23.02.2012 @13:11:53
dobra... wpadłem na pomysł że dam większy spad... ale czy w drukarni im sie nie popierniczy jak dostaną zamiast 3mm spadu 5mm gdzie 2mm zajmują znaczniki gięcia? nadal chce mieć A4-DL a nie pomniejszony o 2mm A4.
Sorry za głupie pytania ale to bardzo ważne a nie miałem kontaktu z taką materią wcześniej ;p
... i dzięki za pomoc!
Sorry za głupie pytania ale to bardzo ważne a nie miałem kontaktu z taką materią wcześniej ;p
... i dzięki za pomoc!
+pilgrim
23.02.2012 @13:19:12
Po co powiększać spad? Nie nie zmieni to formatu. Btw po chusteczki te wszystkie znaczniki? Zostaw tylko linie cięcia, resztę wywal.
Inna sprawa to to ze nie musisz dawać znacznikow do żginania A4-dl, po prstu im to opisz - pamiętaj tylko żeby wyjaśnić kolejność stron i sposób zginania - harmonijka, do środka, etc. A tak przy okazji? A4 podzieliłes równo na 3 części?
Inna sprawa to to ze nie musisz dawać znacznikow do żginania A4-dl, po prstu im to opisz - pamiętaj tylko żeby wyjaśnić kolejność stron i sposób zginania - harmonijka, do środka, etc. A tak przy okazji? A4 podzieliłes równo na 3 części?
_______
~SynthSound
23.02.2012 @13:35:14
97/100/100 i odwrotnie i oczywiście zrobiłem wizualkę jak ma wyglądać po złożeniu. Tyle tylko że dla mnie nie było oczywiste czy nie zrobią czegoś odwrotnie i nie zagną mi na środku głowy ludzika ;p
Nie ma to już znaczenia ale: zwiększać spad po to aby w pdfie pokazać ręcznie dodane linie gięcia (są pod grafiką ulotki bo przecież nie chce by gdzieś czarna kreska wyskoczyła niechlubnie) a przecież wszystko co poza spadem nie jest wyświetlane.
Nie ma to już znaczenia ale: zwiększać spad po to aby w pdfie pokazać ręcznie dodane linie gięcia (są pod grafiką ulotki bo przecież nie chce by gdzieś czarna kreska wyskoczyła niechlubnie) a przecież wszystko co poza spadem nie jest wyświetlane.
+pilgrim
23.02.2012 @13:53:22
Musisz je nałożyć tylko w obszarze spadu. I po sprawie.
_______
~lafor
23.02.2012 @14:14:54
Skoro już edytujesz, to przy okazji zmień w tekście cudzysłowy na polskie (otwierający na dole), bo jako ortofaszysta mam ochotę łomotać kolbą w twoje drzwi.
wyślij odpowiedź
szukaj na forum
najnowsze wątki na tym forum
[InDesign] Składanie tekstu wyjustowanego od lewej...12 odp.autor: ~blou86
Specjalista Flexo0 odp.autor: ~MiXas
dwa różne użytki, jeden arkusz 2 odp.autor: ~jarreek
druk dwustronny przygotowanie - impozycja6 odp.autor: ~jarreek
Katalog produktów0 odp.autor: ~rychurtd
PS podbicie czerni4 odp.autor: ~jarreek
Ramka rejestracyjna, ozdobna0 odp.autor: ~my400
Job Offer - DTP Assistant, Proofreader2 odp.autor: ~MCEE
grafik z Indd CS5 pilnie:) dyspozycyjnego0 odp.autor: ~szukamgrafika
[INDESIGN] Rozdzielanie blizniaczych stron1 odp.autor: ~vensx
przejdź do innego forum
Digart - ogólnie2039 wątkówOgólnie o Digarcie
Digart - bugi i pomysły2139 wątkówJeśli masz jakiś pomysł lub znalazłeś błąd to napisz o tym
Fotografia4104 wątkówFotografia.. Lubisz to? Na pewno polubisz to forum
Video151 wątków
Grafika i projekty graficzne3712 wątkówA więc jesteś designerem? Tutaj znajdziesz kontakt z ludźmi...
DTP686 wątkówCzyli wszystko o druku, grafice rastrowej i wszelkich chochlikach...
Odręczne613 wątkówForum dla artystów gustujących w szkicach.
Malarstwo740 wątkówForum dla miłośników pędzli i plócien...
Concept art414 wątkówForum dla miłośników concept artu. Podziel się z nami swoimi...
Literatura407 wątkówWszystko, co z mową wiązaną związane
Programy1859 wątkówPytania i odpowiedzi na temat aplikacji do obróbki grafiki i nie...
Sprzęt, aparaty...7475 wątkówPotrzebujesz pomocy z jakimś sprzętem? Może chcesz zapytać o aparat...
Humor1476 wątkówKażdemu należy się trochę rozrywki
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów