Zaloguj się przez Facebooka! Zarejestruj się!

proporcje farby
Malarstwo  | 24.07.2017 @21:29:27

~MrCairo    24.07.2017 @21:29:27
jakie metody stosujecie żeby odpowiednio wymieszać kolory tak aby uzyskać taki sam odcień jaki zastosowaliście już wcześnie - np. mieszam kilka farb aby uzyskać odpowiedni kolor ale za mało zrobiłem i muszę ponownie wymieszać aby uzyskać taki sam odcień - dzięki za ewentualne odpowiedzi
~tersika    24.07.2017 @21:42:26
trzeba ćwiczyć i się wyrobisz
~Leonnie    29.09.2017 @12:42:10
No niestety nie ma na to metody, tylko ćwiczenia. Ale może zrób sobie większa mieszankę od razu na początku pracy, potem nie będziesz się musiał męczyć.
*Grzeczny    04.10.2017 @21:05:11
1. wyciskasz okreslone proporcje kilku kolorów i zapamiętujesz w miarę te proporcje...

2. kładziesz laserunki czystych kolorów i zapamiętujesz kolejność kładzionych barw ( raczej do akryli ),

3. Biała czysta kartka obok palety, kładziesz kolor wstępnie umieszany, potem dopasowujesz nowy, umieszany kolor, kładąc małe ilości obok tej pierwszej.

Tak czy siak, wymaga to pogłębiania doświadczeń i wielu prób...
*yss    05.10.2017 @09:17:47
Mój kolega maluje duże płaskie obszary nakładane małym pędzelkiem. I on miesza sobie więcej tego wierzchniego, ostatecznego koloru i nakrywa potem zmieszaną kupkę farby na palecie nakrętką od słoika, jeśli nie zdąży skończyć całej płaszczyzny od razu; tłumaczył, że nie zmiesza drugi raz identycznego odcienia i będzie widać "szew" na pracy. Dlatego woli zmieszać więcej i schować niż malować od początku

Większość bardziej ekspresyjnych czy impresyjnych prac nie wymaga takich zabiegów, wystarczy zmieszać odcień bardzo zbliżony i trochę go dołożyć na poprzednim żeby pojawił się w różnych miejscach pracy jako pełnoprawny odcień i to się faktycznie robi na oko.
_______
...aż się oczy jeżą...
*Grzeczny    05.10.2017 @23:46:26
Da się zmieszać kolor tak bliski poprzedniemu, by nie było "szwu", ale to trochę pracochłonne i trzeba robić w naturalnym świetle, ale lepiej jednak jakoś przechować - może zrobić tyle, by na mały słoiczek, np., po przecierze pomidorowym starczyło..., zakręcić i tak jak by się miało w tubce...
~MrCairo    12.10.2017 @20:47:13
dzięki za Wasze rady , przydadzą się
wyślij odpowiedź
Aby dodać odpowiedź musisz się zalogować.

Jeśli nie masz jeszcze konta w digarcie, załóż je lub zaloguj się Facebookiem!
 
Zaloguj się przez Facebooka! Załóż konto w digart.pl Zaloguj się do digart.pl
szukaj na forum
Szukaj:
Forum:

najnowsze wątki na tym forum
przejdź do innego forum
© 2001-2017 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt