mangowy Fan Art, będziemy to tępić.
Odręczne | 06.01.2008 @01:54:30
| 1 2 3 4 5 6 ... 21 |
|
~titos2k
06.01.2008 @01:54:30
Coraz częsciej mamy do czynienia na digarcie z mangowym rodzajem 'fan artu'. fan artu źle rozumianego.
Wątek ten ma na celu wyjaśnić pare kwestii.
Otóż co jest Fan Artem, którym tak przesłaniają się młodzi rysownicy mangi?
Zacznijmy od wikipedii:
//
Fanart, a także Fan art - Twórczość artystyczna oparta na dziełach(zazwyczaj komercyjnych) innych autorów. Wywodzi się z języka angielskiego i oznacza inaczej twórczość fanów. Wszelkie grafiki, rysunki, komiksy i inne formy wizualne, w których występują postacie, miejsca, przedmioty stworzone przez kogoś innego, są fanartem. O ile kiedyś fanfik był uważany za fanart, teraz jest uznawany za osobny termin twórczości fanów. Należy zauważyć, że fanart często nie należy do tego samego gatunku twórczości, co dzieło, na którym się opiera-istnieją rysunki związane z filmami, komiksy związane z książkami itp.
//
Radzę skupić się na ostatnim zdaniu tej definicji.
Co my, moderatorzy, uznajemy za fan art ?
Przede wszystkim prace, których jedynym nawiązaniem do pierwowzorów będzie klimat i tematyka, a nie oprawa, styl indywidualny autora.
Nie będziemy tolerować przerysowanek obrazków znalezionych w sieci, prac będących połączeniem kilku elementów z różnych prac w jedno [skopiowanych żywcem].
Po prostu podpinamy to pod plagiat, będąc fair wobec reszty digartowiczów nie uprawiających mangi.
Dlaczego problem tak dotyczy mangi, a nie innych stylów rysunkowych? Nie wiem. Zapewne wynika to z faktu, że manga jest obiektem zainteresowania nie do końca zorientowanej w przepisach młodzieży, która nie wie że może łamać prawo publikując obrazki przedstawiające swoich ulubieńców z kreskówek. Wiem tylko tyle że na Digarcie nie będzie tak jak na Deviancie pod tym względem. Nie dopuścimy do tego by zalała nas tandeta młodocianych kopistów.
Z czym możecie się liczyć?
Ludzie wrzucający skopiowane mangowe obrazki [tak - przerysowanie jest kopiowaniem] mogą się liczyć z permanentnym banem oraz wyczyszczeniem galerii, tak jak traktuje o tym digartowy regulamin. Nie możemy więcej się szczypać, bo zdaje się że ludzie przestali rozumieć co kryje się pod pojęciem plagiatu
Pozdro, "Odręczni"
Wątek ten ma na celu wyjaśnić pare kwestii.
Otóż co jest Fan Artem, którym tak przesłaniają się młodzi rysownicy mangi?
Zacznijmy od wikipedii:
//
Fanart, a także Fan art - Twórczość artystyczna oparta na dziełach(zazwyczaj komercyjnych) innych autorów. Wywodzi się z języka angielskiego i oznacza inaczej twórczość fanów. Wszelkie grafiki, rysunki, komiksy i inne formy wizualne, w których występują postacie, miejsca, przedmioty stworzone przez kogoś innego, są fanartem. O ile kiedyś fanfik był uważany za fanart, teraz jest uznawany za osobny termin twórczości fanów. Należy zauważyć, że fanart często nie należy do tego samego gatunku twórczości, co dzieło, na którym się opiera-istnieją rysunki związane z filmami, komiksy związane z książkami itp.
//
Radzę skupić się na ostatnim zdaniu tej definicji.
Co my, moderatorzy, uznajemy za fan art ?
Przede wszystkim prace, których jedynym nawiązaniem do pierwowzorów będzie klimat i tematyka, a nie oprawa, styl indywidualny autora.
Nie będziemy tolerować przerysowanek obrazków znalezionych w sieci, prac będących połączeniem kilku elementów z różnych prac w jedno [skopiowanych żywcem].
Po prostu podpinamy to pod plagiat, będąc fair wobec reszty digartowiczów nie uprawiających mangi.
Dlaczego problem tak dotyczy mangi, a nie innych stylów rysunkowych? Nie wiem. Zapewne wynika to z faktu, że manga jest obiektem zainteresowania nie do końca zorientowanej w przepisach młodzieży, która nie wie że może łamać prawo publikując obrazki przedstawiające swoich ulubieńców z kreskówek. Wiem tylko tyle że na Digarcie nie będzie tak jak na Deviancie pod tym względem. Nie dopuścimy do tego by zalała nas tandeta młodocianych kopistów.
Z czym możecie się liczyć?
Ludzie wrzucający skopiowane mangowe obrazki [tak - przerysowanie jest kopiowaniem] mogą się liczyć z permanentnym banem oraz wyczyszczeniem galerii, tak jak traktuje o tym digartowy regulamin. Nie możemy więcej się szczypać, bo zdaje się że ludzie przestali rozumieć co kryje się pod pojęciem plagiatu

Pozdro, "Odręczni"

+Ioreth
06.01.2008 @02:00:03

-marcinek669
06.01.2008 @02:00:10
Do boju!
*lysyszyn
06.01.2008 @02:04:18
klap klap 
popieram i w imieniu swoim i tych, którzy myślą tak jak ja, gratuluję podejścia do sprawy!

popieram i w imieniu swoim i tych, którzy myślą tak jak ja, gratuluję podejścia do sprawy!
~FD
06.01.2008 @02:07:08
pomijając kwestie prawne może to ich zmobilizuje do rysunku z natury zamiast psucia zdolności
ostatnio edytowane: 2008-01-06 02:11:16
_______

_______

~kraker
06.01.2008 @02:07:44
Ave Titos.
+Malone
06.01.2008 @02:10:37
Titos na moderatora! I dać mu daszka! A... znaczy... tego... Przepraszam.
Ale - pięknie ujęte, Titosie.
Ale - pięknie ujęte, Titosie.
_______
Jak coś do mnie piszesz, to nie licz, że odpiszę w przeciągu rozsądnego okresu czasu. Rzadko tu bywam obecnie. Takie życie...
Jak coś do mnie piszesz, to nie licz, że odpiszę w przeciągu rozsądnego okresu czasu. Rzadko tu bywam obecnie. Takie życie...
^Serret
06.01.2008 @02:13:48
będzie płacz i zgrzytanie zębów.
_______
jak dorosnę i będę dużym chłopcem zostanę fotografem plejboja.
jak dorosnę i będę dużym chłopcem zostanę fotografem plejboja.
~Sambor
06.01.2008 @02:16:47
precz z mangą ! :-D

ostatnio edytowane: 2008-01-06 02:17:10
_______
Cudu z gówna nie ulepisz
_______
Cudu z gówna nie ulepisz
+agatazuzanna
06.01.2008 @02:21:47
się wzruszyłam. zróbcie coś jeszcze z rysowaniem portretów ze zdjęć.
_______
l'était une p'tite poule brune qu'allait pondre dans la lune
l'était une p'tite poule brune qu'allait pondre dans la lune
~titos2k
06.01.2008 @02:23:49
ej bo zaraz umieszcze to jako Proza/Manifest 

+Malone
06.01.2008 @02:27:42
Beletrystyka/Sajens Fikszyn - bo się odnosi do przyszłości, przecie!
ostatnio edytowane: 2008-01-06 02:27:59
_______
_______
!GrzegorzPrzybys
06.01.2008 @02:33:33
Zbrojne ramię GDI Cię wspiera!
.. za dużo C&C
.. za dużo C&C
~highhopes
06.01.2008 @02:49:16
Popieram, choć nie jestem "odręcznym" 
Pozdro elo 1500

Pozdro elo 1500

_______
After dinner, I had ice cream
I fell asleep, and watched tv
I woke up in my Mother's arms
After dinner, I had ice cream
I fell asleep, and watched tv
I woke up in my Mother's arms
~myART
06.01.2008 @03:19:30
nooo. na prawde, nie będąc znawcą mangi już zdążyłam się troche do niej zrazić, bo kiedy widze wszedzie Naruto to sami wiecie co zaczynam myslec o fanach mangi:/
_______
Budda jest we mnie.
Budda jest we mnie.
~gabahadatta
06.01.2008 @03:26:23
klap klap klask klask.
ps. popieram taką jedną gwiaździstą panią powyżej w jej apelu.
i nie chodzi mi o Titosa
ps. popieram taką jedną gwiaździstą panią powyżej w jej apelu.

i nie chodzi mi o Titosa

ostatnio edytowane: 2008-01-06 03:27:13
_______
nie ma nic lepszego niż konstruktywna krytyka,
nie ma nic gorszego niż zwykłe czepialstwo
_______
nie ma nic lepszego niż konstruktywna krytyka,
nie ma nic gorszego niż zwykłe czepialstwo
~opos
06.01.2008 @03:48:45
titos /bicz boży/2k
git
git
^Chelminski
06.01.2008 @03:58:24
może warto umieścić streszczenie manifestu Titosa przy dodawaniu digarta, niech się z nienacka wyświetla czerwonym arialem gdy użytkownik wybierze dział "manga"
poza tym popieram tępienie wszystkiego co ma wielkie skośne oczy ;D
poza tym popieram tępienie wszystkiego co ma wielkie skośne oczy ;D
_______
opposition is true friendship
opposition is true friendship
*bartekstefanowicz
06.01.2008 @04:02:36
titos, przerysuje twoj avatar.
_______
"me ciało z ciał zbanowanych userów złożone a serse czarne niczem cień digusia"
"me ciało z ciał zbanowanych userów złożone a serse czarne niczem cień digusia"
~fooy
06.01.2008 @08:27:36
w końcu :D
manga be i śmierdzi..
manga be i śmierdzi..
-naw3
06.01.2008 @08:41:49
No wszystko ok Tiots na prezydenta!
Ale rysowanie ze zdjęcia nie uważam za coś złego.
Bo jest to tak jak w definicji titosa przeniesienie jednej formy artystycznej do drugiej.
http://www.digart.pl/forum/temat/132531/Rysowanie_ze_zdjec_.html <- temat wyczerpany tutaj
Ale rysowanie ze zdjęcia nie uważam za coś złego.
Bo jest to tak jak w definicji titosa przeniesienie jednej formy artystycznej do drugiej.
http://www.digart.pl/forum/temat/132531/Rysowanie_ze_zdjec_.html <- temat wyczerpany tutaj
ostatnio edytowane: 2008-01-06 08:51:38
| 1 2 3 4 5 6 ... 21 |
|
wyślij odpowiedź
szukaj na forum
najnowsze wątki na tym forum
Jak oddać podobieństwo na portrecie?17 odp.autor: ~wikaa98
Jakie kartki?11 odp.autor: ~Izabela61
Suche pastele - podstawowe pytania7 odp.autor: ~rainiscool
Spirala10 odp.autor: ~jarreek
dlaczego nie rozmazywanie?153 odp.autor: ~whiskybottle
liceum plastyczne322 odp.autor: ~voyna
Konsultacje ASP Łódź grafika7 odp.autor: ~sylwiajakubowska
Studia: Architektura i Urbanistyka91 odp.autor: ~PeggySue
Rysunek ołówkiem a obróbka w PS6 odp.autor: ~julwak
Faber Castell czy KOH-I-NOOR?11 odp.autor: ~wikaa98
przejdź do innego forum
Digart - ogólnie2039 wątkówOgólnie o Digarcie
Digart - bugi i pomysły2139 wątkówJeśli masz jakiś pomysł lub znalazłeś błąd to napisz o tym
Fotografia4104 wątkówFotografia.. Lubisz to? Na pewno polubisz to forum
Video151 wątków
Grafika i projekty graficzne3712 wątkówA więc jesteś designerem? Tutaj znajdziesz kontakt z ludźmi...
DTP686 wątkówCzyli wszystko o druku, grafice rastrowej i wszelkich chochlikach...
Odręczne613 wątkówForum dla artystów gustujących w szkicach.
Malarstwo740 wątkówForum dla miłośników pędzli i plócien...
Concept art414 wątkówForum dla miłośników concept artu. Podziel się z nami swoimi...
Literatura407 wątkówWszystko, co z mową wiązaną związane
Programy1859 wątkówPytania i odpowiedzi na temat aplikacji do obróbki grafiki i nie...
Sprzęt, aparaty...7475 wątkówPotrzebujesz pomocy z jakimś sprzętem? Może chcesz zapytać o aparat...
Humor1476 wątkówKażdemu należy się trochę rozrywki
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów