Konstruktywne komentarze
Digart - ogólnie | 26.06.2008 @19:05:19
| 1 2 3 4 5 6 ... 8 |
|
~kasiabarcicka
26.06.2008 @19:05:19
Witajcie!
Przeglądając zdjęcia oraz komentarze zamieszczone w serwisie zauważyłam, że rzadko kiedy komentujący wysili się na konstruktywny komentarz. Widząc pod zdjęciem "rewelacja" i ani słowa na temat techniki czy specyfiki danej fotografii ciężko wziąć taką ocene na serio. Uzasadniajmy swoje oceny i nie stawiajmy rewelacji na wyrost! Nikt nie stawia dobrej oceny, bo taką uzyskał od innego użytkownika. Przez takie działania oceny na digarcie trzeba przyjmować z dużym przymrużeniem oka a przecież nie o to chodzi.
Przemyślcie, dzielcie się uwagami z autorami zdjęć aby mogli się stawać coraz lepsi, krytykujcie konstruktywnie! Jeżeli nie macie akurat czasu na dłuższy komentarz wystarczy dodać zdjęcie do ulubionych i zrobić do później. Dla mnie każdy "pełny" komentarz jest bardzo cenny i ich autorom dziękuje. Jednocześnie zachęcam wszystkich użytkowników aby brali przykład z tej nielicznej grupy!
Przeglądając zdjęcia oraz komentarze zamieszczone w serwisie zauważyłam, że rzadko kiedy komentujący wysili się na konstruktywny komentarz. Widząc pod zdjęciem "rewelacja" i ani słowa na temat techniki czy specyfiki danej fotografii ciężko wziąć taką ocene na serio. Uzasadniajmy swoje oceny i nie stawiajmy rewelacji na wyrost! Nikt nie stawia dobrej oceny, bo taką uzyskał od innego użytkownika. Przez takie działania oceny na digarcie trzeba przyjmować z dużym przymrużeniem oka a przecież nie o to chodzi.
Przemyślcie, dzielcie się uwagami z autorami zdjęć aby mogli się stawać coraz lepsi, krytykujcie konstruktywnie! Jeżeli nie macie akurat czasu na dłuższy komentarz wystarczy dodać zdjęcie do ulubionych i zrobić do później. Dla mnie każdy "pełny" komentarz jest bardzo cenny i ich autorom dziękuje. Jednocześnie zachęcam wszystkich użytkowników aby brali przykład z tej nielicznej grupy!
~digMaster
26.06.2008 @19:12:04
po co uzasadniać rewelację, skoro wg wystawiającego taką ocenę praca jest w 100% dobra?
~tetrahydrocannabinol
26.06.2008 @19:13:47
eeeeechhhh...
_______
mało się zarabia - żyje się jak hrabia

mało się zarabia - żyje się jak hrabia

~Or4x1d
26.06.2008 @19:15:52
przeglądając setki jak nie tysiące zdjęć dziennie nie każdy ma czas i siłę pisać pod każdym konstruktywne elaboraty.
Jeśli kogoś zadowala w pełni to co się zobaczyło to czasem nie trzeba wielu patetycznych słów.
Od konstruktywnej krytyki jest tu specjalnie założona grupa...
Zauważ, że większość osób w serwisie nie jest profesjonalistami... niektórzy są nawet na samym początku amatorszczyzny... tej najsłabszej... i takie osoby nie dadzą konstruktywnej krytyki innemu... a wręcz przeciwnie.... poniosą ich emocje... i wyniku dostania oceny "poniżej krytyki" pojadą Tobie po galerii
Jeśli kogoś zadowala w pełni to co się zobaczyło to czasem nie trzeba wielu patetycznych słów.
Od konstruktywnej krytyki jest tu specjalnie założona grupa...
Zauważ, że większość osób w serwisie nie jest profesjonalistami... niektórzy są nawet na samym początku amatorszczyzny... tej najsłabszej... i takie osoby nie dadzą konstruktywnej krytyki innemu... a wręcz przeciwnie.... poniosą ich emocje... i wyniku dostania oceny "poniżej krytyki" pojadą Tobie po galerii

-wirtualnie
26.06.2008 @19:16:14
z konstruktywnym komentarzem tutaj jest jak z yeti...
~Pixster
26.06.2008 @19:16:25
1 niekarzdy się zna na tyle żeby coś naprawdę kontruktywnie móc napisać (takich jest wiiększość na DA)
2 mi jak już stawiam rewelacje to się niechce dalej rozpisywać.. a czasem niepotrafię się wysłowić
...
2 mi jak już stawiam rewelacje to się niechce dalej rozpisywać.. a czasem niepotrafię się wysłowić

...

ostatnio edytowane: 2008-06-26 19:17:54
~OFF
26.06.2008 @19:18:36
komu chipsa?
~Or4x1d
26.06.2008 @19:19:11
dawaj OFF... jakiś głodny się zrobiłem....
to ja poleję...
to ja poleję...

-wirtualnie
26.06.2008 @19:19:54
chpsa
zjadłabym chipsy 
zjadłabym chipsy 
~Thanais
26.06.2008 @19:20:33
Pozwolę sobie sparafrazować pewną znaną definicję:
Rewelacja - dlaczego? Każdy widzi.
Nie dzielmy włosa na czworo. Konstruktywna krytyka jest zasadna jedynie wówczas, gdy oceniana praca wzbudza w nas obiekcje natury estetycznej lub gdy jej poziom techniczny nie spełnia wymaganego minimum.
Rewelacja - dlaczego? Każdy widzi.
Nie dzielmy włosa na czworo. Konstruktywna krytyka jest zasadna jedynie wówczas, gdy oceniana praca wzbudza w nas obiekcje natury estetycznej lub gdy jej poziom techniczny nie spełnia wymaganego minimum.
~FD
26.06.2008 @19:33:59
<cedzi przez zęby> miliardowy temat o tym samym </cedzi przez zęby>
~kasiabarcicka,
powtórzę to co zawsze powtarzam przy okazji takich tematów.
nie każdy jest specjalistą w każdej dziedzinie, jest nas wiele, maluczkich którzy nie znają się na kuchennych aspektach wielu zagadnień z którymi się stykają.
czy jesteśmy gorsi? nie. nasze 'o ja cie, zajebioza' i 'do dupy' również jest wartościowym wymiernikiem pracy. nie pod względem jakości ale pod względem odnalezienia się (bądź rozminięcia) z gustem prostego odbiorcy. jakich większość.
~kasiabarcicka,
powtórzę to co zawsze powtarzam przy okazji takich tematów.
nie każdy jest specjalistą w każdej dziedzinie, jest nas wiele, maluczkich którzy nie znają się na kuchennych aspektach wielu zagadnień z którymi się stykają.
czy jesteśmy gorsi? nie. nasze 'o ja cie, zajebioza' i 'do dupy' również jest wartościowym wymiernikiem pracy. nie pod względem jakości ale pod względem odnalezienia się (bądź rozminięcia) z gustem prostego odbiorcy. jakich większość.
ostatnio edytowane: 2008-06-26 19:35:39
_______

_______

~Or4x1d
26.06.2008 @19:46:12
Jak to mówią lepsza ocena przeciętna od mistrza z komentarzem "średnio" niż rewelacja od słitaśnej i koffanej nastolatki z mlecykami i koteckami w galeryjce, która zaleje Cię potokiem ohów i ahów twierdząc jak cudownie rozmazane i te wyraziste szumu nadające wyjątkowości zdjęciu Twojego zachodu słońca....
Rozumiesz :D
Rozumiesz :D
~Tamyl
26.06.2008 @20:06:02
Ja nie uzasadniam tylko gdy daję rewelację lub poniżej krytyki 

~kasiabarcicka
26.06.2008 @20:08:29
ok, może źle sie wysłowiłam jeżeli chodzi o te komentarze. gdy ktoś wystawia rewelacje to rzeczywiscie komentarz nie jest niezbedny. ale mam na mysli wszystkie inne oceny. konstruktywny komentarz nie znaczy koniecznie profesjonalnych technicznych wskazowek, ale slowo na temat kolorystyki czy kadru kazdy potrafi powiedziec.
~Serij
26.06.2008 @20:12:52
Kiedy praca jest naprawde dobra i zasluguje na rewelacje, to nie ma sensu tego uzasadniac...jesli widac jakies bledy, co jest nie tak, co zle a co tragicznie, warto to uzasadnic, bo wtedy leci i ocena.
A co do tego, ze kazdy potrafi to Ci powiem,ze sie mylisz...teraz przy tym natloku dzieci onetu, kazde z nich liczy na to, ze sie odwdzieczysz, wiec nawet jesli praca jest slaba, to takie wspaniale dziecie ta ci rewelke z dopiskiem"Zapraszam do siebie" - to jest dla nich konstruktywny komentarz:P
A co do tego, ze kazdy potrafi to Ci powiem,ze sie mylisz...teraz przy tym natloku dzieci onetu, kazde z nich liczy na to, ze sie odwdzieczysz, wiec nawet jesli praca jest slaba, to takie wspaniale dziecie ta ci rewelke z dopiskiem"Zapraszam do siebie" - to jest dla nich konstruktywny komentarz:P
_______
...Masz czasem wrażenie, że chcesz uciec stąd - Ale tkwisz tu, choć wiesz, że to błąd...
...Masz czasem wrażenie, że chcesz uciec stąd - Ale tkwisz tu, choć wiesz, że to błąd...
~Revandell
26.06.2008 @20:15:07
Poniżej krytyki czasami jest tak poniżej, że nie potrafię nawet uzasadnić :P
ostatnio edytowane: 2008-06-26 20:18:52
~mundaya
26.06.2008 @20:17:13
ej, ktory to temat na ten temat?
~cinekcool
26.06.2008 @20:20:58
_______
Może i moje zdjęcia są wieśniackie, ale takie właśnie mają być!!
http://2oblicze.pl - Mój mały, słodki świat.
Może i moje zdjęcia są wieśniackie, ale takie właśnie mają być!!
http://2oblicze.pl - Mój mały, słodki świat.
~Firemark
26.06.2008 @21:35:45
jeżeli wam niechce sie wam komentarza pisać , to czemu go dajecie? to wygląda jak pompowanie komuś na siłe ocenę 

_______
idą dwa arbuzy,
jeden mały drugi duży...
idą dwa arbuzy,
jeden mały drugi duży...
~thedreamseller
26.06.2008 @21:36:50
OFF. daj chipsa więc.
ahh, te orędzia do narodu^^
w ostatnim topicu (w tym z niedzieli - OFF wie) nie zdążyliśmy się pobawić w państwa-miasta.
podajemy miasta więc.
ahh, te orędzia do narodu^^
w ostatnim topicu (w tym z niedzieli - OFF wie) nie zdążyliśmy się pobawić w państwa-miasta.
podajemy miasta więc.
_______
take tam z zaskoczenia tyko! http://www.rafalputtkammer.blogspot.com
http://www.nocnym-pociagiem.blogspot.com
take tam z zaskoczenia tyko! http://www.rafalputtkammer.blogspot.com
http://www.nocnym-pociagiem.blogspot.com
~kzerro
26.06.2008 @21:44:17
zieeeew, konstruktywny zieeeeew
_______
"Is there no Latin word for Tea? Upon my soul, if I had known that I would have let the vulgar stuff alone"
"Is there no Latin word for Tea? Upon my soul, if I had known that I would have let the vulgar stuff alone"
| 1 2 3 4 5 6 ... 8 |
|
wyślij odpowiedź
szukaj na forum
najnowsze wątki na tym forum
DD ?206 odp.autor: ~jazgaga
zmiana loginu7 odp.autor: ~3rdeyelab
dzisiejsze DD wybieracie Wy!54 odp.autor: @bartfilipiak
DODANO ZA DUŻO MLECZY Tu wylej swoje żale159 odp.autor: ~radoslawzal
Jak to jest ze zdjęciami?25 odp.autor: ~MateuszSukowski
1 odp.autor:
Gdzie najtaniej wytłoczyc płyty CD?2 odp.autor: ~mariaapoleika
8. MFSW inSPIRACJE 2012 / apocalypse w Szczecinie0 odp.autor: ~kauczuk
Propozycje DD - vol. 71194 odp.autor: *booboo
SKASOWANO cI KĄTO tu wylej żala z rozpaczy20 odp.autor: ~DUBPOLICE
przejdź do innego forum
Digart - ogólnie2039 wątkówOgólnie o Digarcie
Digart - bugi i pomysły2139 wątkówJeśli masz jakiś pomysł lub znalazłeś błąd to napisz o tym
Fotografia4104 wątkówFotografia.. Lubisz to? Na pewno polubisz to forum
Video151 wątków
Grafika i projekty graficzne3712 wątkówA więc jesteś designerem? Tutaj znajdziesz kontakt z ludźmi...
DTP686 wątkówCzyli wszystko o druku, grafice rastrowej i wszelkich chochlikach...
Odręczne613 wątkówForum dla artystów gustujących w szkicach.
Malarstwo740 wątkówForum dla miłośników pędzli i plócien...
Concept art414 wątkówForum dla miłośników concept artu. Podziel się z nami swoimi...
Literatura407 wątkówWszystko, co z mową wiązaną związane
Programy1859 wątkówPytania i odpowiedzi na temat aplikacji do obróbki grafiki i nie...
Sprzęt, aparaty...7475 wątkówPotrzebujesz pomocy z jakimś sprzętem? Może chcesz zapytać o aparat...
Humor1476 wątkówKażdemu należy się trochę rozrywki
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów

daj daj czipsa.