Format TIFF - czy windows otwiera bez problemu?
Fotografia | 03.01.2009 @19:19:23
~Grimm
03.01.2009 @19:19:23
Jeżeli zapisuję zdjęcie w Tiff'ie i otwieram go normalnie w przeglądarce windowsa, to czy jeżeli prześlę znajomemu on podobnie nie będzie miał problemów? Innymi słowy - windows otwiera tiff czy potrzebne są jakieś dodatkowe kodeki?
pytam bo nie jestem pewien czy coś wcześniej instalowałem. Pozdrawiam
pytam bo nie jestem pewien czy coś wcześniej instalowałem. Pozdrawiam

_______
"Same old song, just a drop of water in an endless sea.."
ee.. często odświeżam
ee.. często odświeżam

~CreativeSolutions
03.01.2009 @19:20:36
Grim... dobijasz mnie
tak win otwiera tiffa.... :P
tak win otwiera tiffa.... :P_______
Jeżeli widzisz ze zaczynam przesadzac na forum dla mojego dobra powiedz mi ze mam wypier^%c do roboty w ten sposob pomozesz mi ukonczyc szybciej prace
Jeżeli widzisz ze zaczynam przesadzac na forum dla mojego dobra powiedz mi ze mam wypier^%c do roboty w ten sposob pomozesz mi ukonczyc szybciej prace

~tetrahydrocannabinol
03.01.2009 @19:21:55
potrzebny będzie kodek anti-noob
_______
mało się zarabia - żyje się jak hrabia

~CreativeSolutions
03.01.2009 @19:22:11
hehe
_______

~Grimm
03.01.2009 @19:23:27
dzięki tetra
zapomniałeś założyć swojego morron-proof armor.
zapomniałeś założyć swojego morron-proof armor._______
ee.. często odświeżam
ee.. często odświeżam

~tetrahydrocannabinol
03.01.2009 @19:23:59
oj żartuje oczywiście, bez urazy :P
_______

+Mathiej
03.01.2009 @19:26:05
jak mówisz o przesyłaniu, to jeśli mówisz o przesłaniu mailem, to nie polecam.
wasze maile się zaciukają zanim to przez nie pójdzie, bo to w ch* waży.
wasze maile się zaciukają zanim to przez nie pójdzie, bo to w ch* waży.
ostatnio edytowane: 2009-01-03 19:30:14
~CreativeSolutions
03.01.2009 @19:27:46
no co racja to racja a czemu pdfa nie wyslesz? co ty wogole chcesz tifem pchac?
_______

~Kajt
03.01.2009 @19:53:52
ale wątektiffy zazwyczaj bywają dość duże

~zlomierz
04.01.2009 @02:58:17
tiff... nie wydaje mi się by mogl stanowic problem
pytanie co chcesz wysylać i do czego ma sluzyc...
nie ma sensu slac tiffa jesli nie ma to isc do obrobki czy druku a jedynie do obejrzenia i jest to obraz bitmapowy to wybierz jpg lub png ze zindeksowanym kolorem
jesli chcesz dac do obejrzenia prace robioną na wektorach a odbiorca nie ma w czym otwierac to zrobić z wektorków pdf-a
pytanie co chcesz wysylać i do czego ma sluzyc...
nie ma sensu slac tiffa jesli nie ma to isc do obrobki czy druku a jedynie do obejrzenia i jest to obraz bitmapowy to wybierz jpg lub png ze zindeksowanym kolorem
jesli chcesz dac do obejrzenia prace robioną na wektorach a odbiorca nie ma w czym otwierac to zrobić z wektorków pdf-a
~Wojciechg
04.01.2009 @03:07:48
a co do przeglądarki to polecam Przeglądarkę Obrazków Picasa. jest znacznie szybsza od windowsowego i (moim zdaniem) przyjemniejsza w obsłudze. z czego zdążyłem zauważyć to nawet można zrobić podgląd formatu .psd
co bardzo mi się przydaje.
pozdrawiam
co bardzo mi się przydaje.pozdrawiam

_______
Zanim podziękujesz na profilu, przejrzyj galerię i pozostaw ocenę przy pracy
Zanim podziękujesz na profilu, przejrzyj galerię i pozostaw ocenę przy pracy

~Aniso
05.01.2009 @10:02:03
Jeszcze zależy jaka kompresja tego tifa, bo jak np. zip to będzie problem. No i jeśli w cmyk to kolory będą przekłamane.
^arturkulig
05.01.2009 @21:55:01
Windows to system operacyjny. Polecam zapoznać się z artykułem: http://pl.wikipedia.org/wiki/System_operacyjny
Zaznaczono w nim (w bardzo uproszczony)m grafie) rozdzielenie warstwy systemu operacyjnego i warstwy oprogramowania. Tak więc skoro TIFF nie jest urządzeniem wejścia/wyjścia to oznacza, że nie jest obsługiwany przez tą warstwę. Nie jest też sprzętem ani użytkownikiem, więc jest oprogramowaniem.
Skoro to co jest tym czym jest, nie może być tym czym nie jest, to windows nie może otwierać TIFFa, a robi to oprogramowanie. Z tego co wiem standardowe wyposażenie systemu Windows obsługuje format TIFF.
W moim doświadczeniu ze standardową przeglądarką plików graficznych wynika, że jedynie przy obsłudze RAW/NEFów potrzebowałem doinstalować jakiś dodatkowy składnik. Moje doświadczenie może być (i zapewne jest) jednak w tej kwestii niepełne, jednak w zakresie wiedzy o TIFF i standardowych przeglądarek dołączanych do systemu Windows szacuję małe prawdopodobieństwo pomyłki.
Zaznaczono w nim (w bardzo uproszczony)m grafie) rozdzielenie warstwy systemu operacyjnego i warstwy oprogramowania. Tak więc skoro TIFF nie jest urządzeniem wejścia/wyjścia to oznacza, że nie jest obsługiwany przez tą warstwę. Nie jest też sprzętem ani użytkownikiem, więc jest oprogramowaniem.
Skoro to co jest tym czym jest, nie może być tym czym nie jest, to windows nie może otwierać TIFFa, a robi to oprogramowanie. Z tego co wiem standardowe wyposażenie systemu Windows obsługuje format TIFF.
W moim doświadczeniu ze standardową przeglądarką plików graficznych wynika, że jedynie przy obsłudze RAW/NEFów potrzebowałem doinstalować jakiś dodatkowy składnik. Moje doświadczenie może być (i zapewne jest) jednak w tej kwestii niepełne, jednak w zakresie wiedzy o TIFF i standardowych przeglądarek dołączanych do systemu Windows szacuję małe prawdopodobieństwo pomyłki.
_______
http://arturkulig.pl
~Grimm
05.01.2009 @22:10:27
rye, świetnie. gdybyś choć minimalnie wysilił się by zrozumieć co miałem na myśli nie pisał byś tak długiego posta, który nic nowego nie wnosi. do otwierania RAWów przeglądarką windows'a instalowałem RAW Codec. zastanawiałem się czy do TIFFa nie będę potrzebował czegoś takiego. tyle w tym temacie.
_______
ee.. często odświeżam
ee.. często odświeżam

^arturkulig
05.01.2009 @22:24:06
Analfabetyzm wtórny chyba - przecież odpowiedziałem Ci na pytanie.
_______
~baniaque
05.01.2009 @22:25:32
tiff tiffowi nie rowny. To dosyc otwarty format i z wieloma jego wersjami standardowy soft zaszyty w windowsa sobie nie radzi. w plikach tiff moga byc uzyte naprawde rozne metody kompresji i kodowania kolorow.
^arturkulig
05.01.2009 @22:39:30
"z wieloma jego wersjami standardowy soft zaszyty w windowsa sobie nie radzi"
Jednak nikt tu nie mówi, że jeżeli z jakąś wersją sobie nie radzi to "wystarczy doinstalować czary mary i wszystko gra". Zatem tiff otworzony w standardowej przeglądarce w jednej kopii systemu Windows, bedzie mógł być otworzony w dowolnej innej
Chyba, że jest inaczej...
Jednak nikt tu nie mówi, że jeżeli z jakąś wersją sobie nie radzi to "wystarczy doinstalować czary mary i wszystko gra". Zatem tiff otworzony w standardowej przeglądarce w jednej kopii systemu Windows, bedzie mógł być otworzony w dowolnej innej

Chyba, że jest inaczej...
_______
~Grimm
06.01.2009 @08:14:48
odpowiedziałeś, ale nie wniosłeś nic nowego. czyli pisząc prościej - nic czego inni wyże nie napisali.
nie chcę już niepotrzebnie podbijać skoro znam odpowiedź i mój problem zniknął. dziękuję wszystkim.
nie chcę już niepotrzebnie podbijać skoro znam odpowiedź i mój problem zniknął. dziękuję wszystkim.
_______
ee.. często odświeżam
ee.. często odświeżam

~OFF
06.01.2009 @08:16:19
to tiff is to die
~tetrahydrocannabinol
06.01.2009 @08:42:14
to day is to night 

_______

~hodura
06.01.2009 @08:55:09
zrob print screena tifa z fotoshopa i wyslij 

_______
rozwój jest nieunikniony... ciągle do przodu
rozwój jest nieunikniony... ciągle do przodu

~AI85
06.01.2009 @09:20:45
jeżeli masz tylko płaskie kolory w tiffie, to po spakowaniu możesz zrobić z 250mb nawet 500kb 

wyślij odpowiedź
szukaj na forum
najnowsze wątki na tym forum
Pytanie o procesy fotograficzne0 odp.autor: ~BlackCat666
martwa natura14 odp.autor: ~lilouss
Fotografia koncertowa.19 odp.autor: ~Varmacenta
szkoła foto wrocław3 odp.autor: ~emisz
Problem z nikonem d90 i lampą sb 900!! Pomocy 0 odp.autor: ~DrMentos
Kraków studia MGR grafika/fotografia/media cyfrowe5 odp.autor: ~marek89
fotografia kontrastów12 odp.autor: ~vanilla00
nowa książka Kuby Dąbrowskiego "Sweet Little Lies"3 odp.autor: ~fotoekspresja
wypożyczalnia ubrań, lumpeks2 odp.autor: ~hurrin
Szukam autora zdjęcia ( Woodstock 2006 )2 odp.autor: ~stryju51
przejdź do innego forum
Digart - ogólnie2039 wątkówOgólnie o Digarcie
Digart - bugi i pomysły2139 wątkówJeśli masz jakiś pomysł lub znalazłeś błąd to napisz o tym
Fotografia4104 wątkówFotografia.. Lubisz to? Na pewno polubisz to forum
Video151 wątków
Grafika i projekty graficzne3712 wątkówA więc jesteś designerem? Tutaj znajdziesz kontakt z ludźmi...
DTP686 wątkówCzyli wszystko o druku, grafice rastrowej i wszelkich chochlikach...
Odręczne613 wątkówForum dla artystów gustujących w szkicach.
Malarstwo740 wątkówForum dla miłośników pędzli i plócien...
Concept art414 wątkówForum dla miłośników concept artu. Podziel się z nami swoimi...
Literatura407 wątkówWszystko, co z mową wiązaną związane
Programy1859 wątkówPytania i odpowiedzi na temat aplikacji do obróbki grafiki i nie...
Sprzęt, aparaty...7475 wątkówPotrzebujesz pomocy z jakimś sprzętem? Może chcesz zapytać o aparat...
Humor1476 wątkówKażdemu należy się trochę rozrywki
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów
Sztuka ogólnie505 wątkówRozmowy o sztuce
Spotkania i zloty808 wątkówPropozycje spotkań i zlotów digartowiczów
Ogłoszenia7277 wątkówChcesz coś ogłosić, podzielić się wiedzą? Zrób to tu.
Praca3947 wątkówSzukasz zlecenia lub masz ofertę pracy? To forum będzie...
Konkursy1011 wątkówChcesz ogłosić swój konkurs? A może chcesz wziąć udział w jednym z...
Inne5700 wątkówRozmowy nie pasujące do pozostałych działów