Format TIFF - czy windows otwiera bez problemu?
Fotografia  | 03.01.2009 @19:19:23

~Grimm    03.01.2009 @19:19:23
Jeżeli zapisuję zdjęcie w Tiff'ie i otwieram go normalnie w przeglądarce windowsa, to czy jeżeli prześlę znajomemu on podobnie nie będzie miał problemów? Innymi słowy - windows otwiera tiff czy potrzebne są jakieś dodatkowe kodeki?

pytam bo nie jestem pewien czy coś wcześniej instalowałem. Pozdrawiam
_______
"Same old song, just a drop of water in an endless sea.."
ee.. często odświeżam

~CreativeSolutions    03.01.2009 @19:20:36
Grim... dobijasz mnie tak win otwiera tiffa.... :P
_______
Jeżeli widzisz ze zaczynam przesadzac na forum dla mojego dobra powiedz mi ze mam wypier^%&#c do roboty w ten sposob pomozesz mi ukonczyc szybciej prace
~tetrahydrocannabinol    03.01.2009 @19:21:55
potrzebny będzie kodek anti-noob
_______
mało się zarabia - żyje się jak hrabia
~CreativeSolutions    03.01.2009 @19:22:11
hehe
_______
Jeżeli widzisz ze zaczynam przesadzac na forum dla mojego dobra powiedz mi ze mam wypier^%&#c do roboty w ten sposob pomozesz mi ukonczyc szybciej prace
~Grimm    03.01.2009 @19:23:27
dzięki tetra zapomniałeś założyć swojego morron-proof armor.
_______
ee.. często odświeżam

~tetrahydrocannabinol    03.01.2009 @19:23:59
oj żartuje oczywiście, bez urazy :P
_______
+Mathiej    03.01.2009 @19:26:05
jak mówisz o przesyłaniu, to jeśli mówisz o przesłaniu mailem, to nie polecam.

wasze maile się zaciukają zanim to przez nie pójdzie, bo to w ch* waży.
ostatnio edytowane: 2009-01-03 19:30:14
~CreativeSolutions    03.01.2009 @19:27:46
no co racja to racja a czemu pdfa nie wyslesz? co ty wogole chcesz tifem pchac?
_______
+Tofiq    03.01.2009 @19:43:54
+mathi - a skad wiesz jak duzego ma ... Tiffa
_______
Wheels of Fire
~Kajt    03.01.2009 @19:53:52
ale wątek

tiffy zazwyczaj bywają dość duże
~zlomierz    04.01.2009 @02:58:17
tiff... nie wydaje mi się by mogl stanowic problem
pytanie co chcesz wysylać i do czego ma sluzyc...
nie ma sensu slac tiffa jesli nie ma to isc do obrobki czy druku a jedynie do obejrzenia i jest to obraz bitmapowy to wybierz jpg lub png ze zindeksowanym kolorem

jesli chcesz dac do obejrzenia prace robioną na wektorach a odbiorca nie ma w czym otwierac to zrobić z wektorków pdf-a
~Wojciechg    04.01.2009 @03:07:48
a co do przeglądarki to polecam Przeglądarkę Obrazków Picasa. jest znacznie szybsza od windowsowego i (moim zdaniem) przyjemniejsza w obsłudze. z czego zdążyłem zauważyć to nawet można zrobić podgląd formatu .psd co bardzo mi się przydaje.

pozdrawiam
_______
Zanim podziękujesz na profilu, przejrzyj galerię i pozostaw ocenę przy pracy
~Aniso    05.01.2009 @10:02:03
Jeszcze zależy jaka kompresja tego tifa, bo jak np. zip to będzie problem. No i jeśli w cmyk to kolory będą przekłamane.
^arturkulig    05.01.2009 @21:55:01
Windows to system operacyjny. Polecam zapoznać się z artykułem: http://pl.wikipedia.org/wiki/System_operacyjny

Zaznaczono w nim (w bardzo uproszczony)m grafie) rozdzielenie warstwy systemu operacyjnego i warstwy oprogramowania. Tak więc skoro TIFF nie jest urządzeniem wejścia/wyjścia to oznacza, że nie jest obsługiwany przez tą warstwę. Nie jest też sprzętem ani użytkownikiem, więc jest oprogramowaniem.

Skoro to co jest tym czym jest, nie może być tym czym nie jest, to windows nie może otwierać TIFFa, a robi to oprogramowanie. Z tego co wiem standardowe wyposażenie systemu Windows obsługuje format TIFF.

W moim doświadczeniu ze standardową przeglądarką plików graficznych wynika, że jedynie przy obsłudze RAW/NEFów potrzebowałem doinstalować jakiś dodatkowy składnik. Moje doświadczenie może być (i zapewne jest) jednak w tej kwestii niepełne, jednak w zakresie wiedzy o TIFF i standardowych przeglądarek dołączanych do systemu Windows szacuję małe prawdopodobieństwo pomyłki.
~Grimm    05.01.2009 @22:10:27
rye, świetnie. gdybyś choć minimalnie wysilił się by zrozumieć co miałem na myśli nie pisał byś tak długiego posta, który nic nowego nie wnosi. do otwierania RAWów przeglądarką windows'a instalowałem RAW Codec. zastanawiałem się czy do TIFFa nie będę potrzebował czegoś takiego. tyle w tym temacie.
_______
ee.. często odświeżam

^arturkulig    05.01.2009 @22:24:06
Analfabetyzm wtórny chyba - przecież odpowiedziałem Ci na pytanie.
~baniaque    05.01.2009 @22:25:32
tiff tiffowi nie rowny. To dosyc otwarty format i z wieloma jego wersjami standardowy soft zaszyty w windowsa sobie nie radzi. w plikach tiff moga byc uzyte naprawde rozne metody kompresji i kodowania kolorow.
^arturkulig    05.01.2009 @22:39:30
"z wieloma jego wersjami standardowy soft zaszyty w windowsa sobie nie radzi"

Jednak nikt tu nie mówi, że jeżeli z jakąś wersją sobie nie radzi to "wystarczy doinstalować czary mary i wszystko gra". Zatem tiff otworzony w standardowej przeglądarce w jednej kopii systemu Windows, bedzie mógł być otworzony w dowolnej innej

Chyba, że jest inaczej...
~Grimm    06.01.2009 @08:14:48
odpowiedziałeś, ale nie wniosłeś nic nowego. czyli pisząc prościej - nic czego inni wyże nie napisali.

nie chcę już niepotrzebnie podbijać skoro znam odpowiedź i mój problem zniknął. dziękuję wszystkim.
_______
ee.. często odświeżam

~tetrahydrocannabinol    06.01.2009 @08:42:14
to day is to night
_______
~hodura    06.01.2009 @08:55:09
zrob print screena tifa z fotoshopa i wyslij
_______
rozwój jest nieunikniony... ciągle do przodu
~AI85    06.01.2009 @09:20:45
jeżeli masz tylko płaskie kolory w tiffie, to po spakowaniu możesz zrobić z 250mb nawet 500kb
wyślij odpowiedź
Aby dodać odpowiedź musisz się zalogować.

Jeśli nie masz jeszcze konta w digarcie, załóż je lub zaloguj się Facebookiem!

Zaloguj się przez Facebooka! Załóż konto w digart.pl Zaloguj się do digart.pl
szukaj na forum
Szukaj:
Forum:

najnowsze wątki na tym forum
przejdź do innego forum
© 2001-2012 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt