Zaloguj się przez Facebooka! Zarejestruj się!

Japonia - Tradycje, sztuka i życie.
Grupa otwarta



o grupie
Nasza grupa zrzesza wszystkich fanatyków Japońskiej sztuki, języka oraz tradycji jak i wszystkim co z nią związane.

Japonia ( Nihon lub Nippon Nihon-koku lub Nippon-kokuposłuchaj po japońsku *) państwo wyspiarskie leżące w Azji Wschodniej na Pacyfiku. Morze Japońskie oddziela kraj od kontynentu azjatyckiego. Archipelag_Japoński rozciąga się od Wysp Nansei na południu do Hokkaido na północy i składa się z ok. 4 000 wysp. Największe z nich to: Honsiu, Hokkaido, Kiusiu i Sikoku.

Wyspiarskie położenie Kraju Wschodzącego Słońca i związane z tym geograficzne odseparowanie w zasadniczy sposób determinowało trwającą przez stulecia izolację kulturową, zakończoną w połowie XIX wieku. To za jej przyczyną Japończycy są dziś społeczeństwem jednolitym pod względem narodowościowym, językowym, jak również wyznaniowym i kulturowym. (wikipedia)



właściciel


Japońska kuchnia
29.01.2009 @21:34:20

~kargajcze    29.01.2009 @21:34:20
Witam. Jako, że nie ma tu jeszcze takiego tematu to zakładam. Proszę o Wasze zdanie na temat japońskiej kuchni, co próbowaliście, co chcielibyście spróbować, jak doznania, co jest Waszym ulubionym daniem. Oczywiście wszelkie przepisy mile widziane.

Osobiście chciałabym spróbować japońskiego ramen, onigiri i sushi oczywiście ;]

Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam
_______
Życie jak klisza - tylko raz ją naświetlisz.
http://www.kargajcze.blogspot.com/
~Eldafire    26.02.2009 @12:55:58
sake ;].

Kuchnia japońska jest bardzo podobna do chińskiej. Jadłem i polecam sajgonki. Uwielbiam owoce morza(ośmiornice, krewetki...) i chciałbym spróbować je w japońskim wykonaniu. Lubię też zieloną herbate. Z kuchni japońskiej nie lubię imbiru, i każde danie z tym składnikiem(a jest ich dużo) odpada. Problemem jest też dostępność orientalnych składników na naszym rynku(mirin, dashi, tofu).

Kilka przepisów:


Dorayaki:

składniki (na 4 porcje):
10 dag mąki
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
jedno duże jajo
2 łyżki wody
7-8 dag cukru trzcinowego
2 łyżki ankō (ew. jakiegoś dżemu)

przygotowanie:
mieszamy mąkę i proszek do pieczenia - wsypujemy przez sitko do mieszaniny jajecznej (chodzi o to, żeby mąka była dobrze spulchniona i "napowietrzona"
na rozgrzaną (najlepiej suchą, nieniatłuszczoną) patelnię wylewamy podłużnie porcje ciasta i smażymy jak naleśniki (powinniśmy otrzymać owalne placki)
gotowe placki smarujemy dżemem i zwijamy w ruloniki
podajemy z japońską zieloną herbatą

Kurczak w sake

składniki (na 4 porcje):
20 dag filetów z pierś kurczaka
20 dag szpinaku
2 pory
1 mała marchewka
2 łyżeczki sake
2 łyżeczki sosu sojowego

przygotowanie:
kurczaka pokroić w kawałki “na 1 kęs”; pory i marchewkę pokroić w plasterki; szpinak posiekać
sake wymieszać z sosem sojowym
kurczaka rozłożyć do czterech miseczek żaroodpornych, polać mieszaniną sake i sosu sojowego
na wierzch rozłożyć pokrojone warzywa
miseczki przykryć pergaminem do pieczenia, wstawić do naczynia do gotowania na parze i gotować na dużym ogniu ok. 1/2 godziny
przed gotowaniem można polać pikantnym sosem jajecznym

Pikantny sos jajeczny

składniki (na 4 porcje)
3/4 l dashi
4 jajka
1 1/2 łyżki sosu sojowego

przygotowanie:
jajka sparzamy i wbijamy do miski z dashi
dodajemy sos sojowy
wszystkie składniki łączymy



I mój ulubiony:

Yosenabe

składniki (na cztery porcje):
4 małże;
4 krewetki tygrysie;
4 grube plastry twardego tofu pokrojone w kostkę o boku 2 cm;
40 dag filetu z makreli;
10 dag filetu z łososia
10 dag grzybów enoki (bez ogonków) lub 4 grzyby shiitake pokrojone w paski;
1 krab (mięso podzielne na kawałki);
1 duża marchew pokrojona w ukośne plastry;
1 por (biała część) pokrojony w ukośne plastry;
4 liście kapusty pekińskiej z wyciętymi twardymi częściami;
2 młode dymki pokrojone w 1,5 cm kawałki;
bulion: 4 szklanki dashi, 4 łyżki sosu sojowego, 4 łyżki mirinu;
dodatki: 1/2 szklanki posiekanego szczypioru dymki, 1 łyżka startego imbiru, sos sojowy, 4 ćwiatki cyryny;

przygotowanie:
na stole ustawiamy kuchenkę elektryczną, a na niej garnek, do którego wlewamy składniki bulionu i zagotowujemy;
liście kapusty pekińskiej krótko obgotowujemy w bulionie, wyjmujemy, każdy zwijamy w roladkę i kroimy w plasterki;
do garnka wrzucamy składniki w kolejności od nadjłużej do najkrócej się gotujących (zaczynamy od małży, kończymy na roladkach z kapusty);
biesiadnicy nabierają z garnka wybrane składniki, i doprawiają wg uznania szczypiorkiem, imbirem, cytryną i sosem sojowym.


ITADAKIMASU
~Thera    24.05.2009 @12:51:20
Witajcie!
Ostatnio polubiłam sushi. Sajgonki kojarzą mi się z Wietnamem a nie z Japonią.

Jeśli już wątek o kulinariach, to przytoczę wiersz w tym klimacie znanego
japońskiego poety.

"Zmęczony wiśniami
Zmęczony całym światem
Siedzę naprzeciw mętnej sake
I czarnego ryżu".

Matsuo Basho (1644 - 1694)
~Thera    04.06.2009 @10:10:43
"Powiedz mi co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś"
Brillot Savarin - "Fizjologia smaku"

Napojem narodowym Japończyków jak wiemy jest zielona herbata (z trdycyjnym ceremoniałem jej przyrządzania - ciano-ju, Aktualnie postępująca
amerykanizacja kraju coraz bardziej przyzwyczaja ich do picia kawy).
i sake - Japończycy piją sake przewaznie na ciepło, do różnych potraw, zwlaszcza do potraw typu tempury.(Sake nazywana winem ryżowym - chociaż
smakiem bardziej przypomina piwo).

Jak też wiemy, podstawą wyzywienia w Japonii jest ryż i owoce morza: ryby,
skorupiaki, mięczaki, jadalne wodorosty. Uprawiane są też warzywa i owoce.
Jeśli chodzi o mięso to w kuchni japońskiej jest stosowana wołowina i drób -
kurczaki , jako najbardziej lubiane przez europejczyków i nie tylko.

Ryż gotowany metodą - Nihonsiki

5 filiżanek ryżu
1. Ryż kilkakrotnie wypłukać.
2. W garnku zagotować 6 filiżanek wody, na gotującą wodę wsypać ryż miesza -
jąc, szczelnie przykryć (można pokrywę obciążyć) i gotować 10 minut na średnim ogniu.
3. Po tym okresie zmniejszyć do maksimum płomień i trzymac na ogniu jeszcze
10 minut.
4. Po 20 minutach gotowania, odkryć pokrywkę, a ryż nakryć czystą ścierką,
aby para mogła się powoli ulotnić.
Japończycy - podobnie jak Chińczycy - gotują ryż bez soli, przyprawiając solą
dopiero ryż ugotowany.
Przy innych ilościach ryżu, należy wlać tyle wody, aby sięgała na wysokość
1 cm. ponad ryż.

Kurczak z ryżem. Tori - gohan

podawany z zieloną sałatą (W tym czasie gdy będzie gotował się ryż, możemy
przyżądzić sałatę, w taki sposób jak lubimy).

składniki:
główki zielonej sałaty ze wszystkimi dodatkami - jakie lubimy w sałacie.
4 filiżanki ugotowanego ryżu
200 g ugotowanego mięsa z kurczaka
100 g ugotowanego zielonego groszku (może być konserwowy)
4 jajka
30 g tłuszczu do smażenia jajek
2 łyżeczki sosu sojowego
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól

1. Do ryzu dodać drobno pokrojone mięso z kurczaka i zielony groszek, przy -
prawić sosem sojowym i innymi przyprawami.
2. Usmazyć na tłuszczu jajka sadzone.
3. Na wierzchu każdej porcji (filiżanki) umiescić sadzone jajko które należy
posypać natką pietruszki.

4. Podawać z sałatą.




wyślij odpowiedź
Aby dodać odpowiedź musisz się zalogować.

Jeśli nie masz jeszcze konta w digarcie, załóż je lub zaloguj się Facebookiem!
 
Zaloguj się przez Facebooka! Załóż konto w digart.pl Zaloguj się do digart.pl
© 2001-2017 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt