Zarejestruj się!
Użytkownik:
Hasło:

Portrety
Grupa otwarta

O portretach wykonaniu spraw kilka.04.11.2007 @18:43:09

~MaFari    04.11.2007 @18:43:09
Tutaj każdy może powie coś o swoich technikach wykonywania portretów..., jakieś złote rady, sztuczki starych wyjadaczy? Piszcie!!

Ja na przykład powiem wam że jest fajna bania z oświetlaniem. Zakładam że każdy z was mniej więcej czai o co chodzi ze światłem rozproszonym zmiękczonym itp... Więc jeżeli macie w pobliżu siebie sklepik nomi są tam do kupienia fajne halogeniki ogrodowe które po nałożeniu na nie białej bibuły lub jakiegoś innego materiału w kolorze białym i o podobnej gęstości, dają piękne miękkie światełko idealne do portretów...

Zależy mi żeby wymiana informacji na temat takich fajnych sztuczek trwała- bo przeciez po coś są te grupy
_______
"To nie sztuka zabić kruka, ale dupą zabić jeża..."
~sweetdark    04.11.2007 @23:50:04
to moze ja cos napisze, w portretach wykozystuje raczej swiatlo zastane, lampa to zadkosc, staram sie i nawet mi to wychodzi nie robic zdjec pozowanych. wszystko kwestia wyczucia chwili i ocenienia jakie dane swiatlo daje nam mozliwosci
co do halogenu no to jak dodamy do tego papier, material to mamy pozar przy dluzszym swieceniu wiec odradzam z domowych sposobow to na lampe zewnetrzna mozna zalozyc duza mleczna butelke od szamponu, head&cos tam nadaje sie najlepiej. softboxa mozna wykonac samemu w internecie jest kilka fajnych przepisow na to (nawet na lampe wbudowana), jak zrobic blende no to wystarczy nam apteka - kupujemy koc ratowniczy - uzywa sie tez do wykonania softboxa, z bardziej ekstemalnych rzeczy to np powloka od LCD niezle rozprasza swiatlo
~MichalKa    19.01.2009 @15:50:42
wazne tło jednolite o czy i by uczucie tez tkwilo
no ale to raczej oczywista sprawa jezeli lubie portrety
ja wiecej sie nie znam:D
_______
Co myślisz, to tworzysz. Co tworzysz, tym się stajesz.
^BlazewiczBlazej    19.01.2009 @15:51:30
Ja jeśli sam robię zdjęcia, to tylko przy świetle zastanym, bo nie posiadam żadnej lampy, halogenu, etc. Planuję zrobić sobie ring i kupić parę takich lamp budowlanych na statywach, ale w wersji diodowej, bo wtedy się mocno nie grzeje i spokojnie można robić różnego rodzaju softboxy
~wrzos01    19.01.2009 @19:56:40
A ja mam ciut inny patent....
Najczęściej preferuję światło zastane ale że okna mojego pokoju wychodzą na wschód to bardzo często mam je ostre i dość kiepskie....
Więc zostałem zmuszony do zastosowania bardzo prostego triku mianowicie w sklepie papierniczym kupiłem duży karton chyba A0 kalki technicznej i zakleiłem nim okno okazało się że pięknie zmiękcza i rozprasza światło Ilość światła można regulować niczym innym jak roletą
_______
jeśli krytykujesz to proszę konstruktywnie.... wtedy zapraszam...
~empiryk    25.01.2009 @13:24:27
Jakiś czas temu przełożyłem dwa dobre poradniki:
Portrety. Wskazówki od Douglasa Kirklanda
Wprowadzenie do fotografii portretowej (Jean-Sebastien Monzani)

To tak na początek.
_______
"I photograph to see what the world looks like in photographs."G.Winogrand
~MaFari    25.01.2009 @23:31:12
ooo dziękujemy koledze bo na prawde wniósł coś mocnego w tym momencie. Tylko więcej takich bo każdy z nas na tym skorzysta
_______
~MaFari    27.01.2009 @17:43:27
Genialne są te poradniki- szczególnie ten drugi bo wyczerpuje temat. duzo rzeczy jest oczywistych ale warto przeczytac nawet dla samego usystematyzowania.
_______
~untilthemorning    07.02.2009 @18:22:54
ja robię po swojemu - biorę jedną modelkę, fotogeniczną, kreatywną i naturalną
potem wyciągam ją na światło i robię CYK
wtedy jest z sercem

najlepiej się fotografuje znajomych pokazując ich wady i zalety, ich charakter i aurę poprzez foto
_______
Out of Dreams.
~aniech    07.02.2009 @19:05:09
ja tez robie po swojemu . zalezy tez od modelki ; dd
~baciorek    07.02.2009 @20:17:13
Światło nie jest takie ważne znowu, może być zastane, a lampy stwarzają czasem tylko dodatkowy problem. Ważne, aby fotografowana osoba czuła się swobodnie i bezpiecznie i tu tkwi duża praca fotografa! Jeśli model/modelka się zepnie i zestresuje, nici z portretu...
Bardzo fajne rzeczy wychodzą z zabawy z GO. I mam tu na myśli nie tylko standardową i powszechnie preferowaną ostrość na oczy...
Pozdrawiam wszystkich!
PS: Wymuszeniom mówimy nie!
_______
Welcome to the greatest show
let the fairy tale unfold
what's behind the smoke and glass? ...
~aimsouth    08.02.2009 @13:09:11
Hmm... jeśli tylko mam możliwość, lubię fotografować pod światło... Cóż lubię wszelkiego rodzaju odblaski, flary, spadek kontrastu, itp. Oczywiście w takim wypadku blenda rozjaśnia ocienioną twarz modelki. Nie korzystam z lamp, gdyż nie lubię sztucznego oświetlenia, albo raczej nie umiem z nich korzystać ; )
ostatnio edytowane: 2009-02-08 13:10:20
~MichalKa    18.02.2009 @10:08:31
ja moglbym robic kazdemu i wszedzie gdzie jest swiatlo
tylko czy kazdy sie odwazy stanac przed obiektywem
:D
_______
Co myślisz, to tworzysz. Co tworzysz, tym się stajesz.

!tome

© 2001-2010 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.5.80 Chocolateee
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt