Portrety
Grupa otwarta
O portretach wykonaniu spraw kilka.04.11.2007 @18:43:09
~MaFari
04.11.2007 @18:43:09
Tutaj każdy może powie coś o swoich technikach wykonywania portretów..., jakieś złote rady, sztuczki starych wyjadaczy? Piszcie!!
Ja na przykład powiem wam że jest fajna bania z oświetlaniem. Zakładam że każdy z was mniej więcej czai o co chodzi ze światłem rozproszonym zmiękczonym itp... Więc jeżeli macie w pobliżu siebie sklepik nomi są tam do kupienia fajne halogeniki ogrodowe które po nałożeniu na nie białej bibuły lub jakiegoś innego materiału w kolorze białym i o podobnej gęstości, dają piękne miękkie światełko idealne do portretów...
Zależy mi żeby wymiana informacji na temat takich fajnych sztuczek trwała- bo przeciez po coś są te grupy
Ja na przykład powiem wam że jest fajna bania z oświetlaniem. Zakładam że każdy z was mniej więcej czai o co chodzi ze światłem rozproszonym zmiękczonym itp... Więc jeżeli macie w pobliżu siebie sklepik nomi są tam do kupienia fajne halogeniki ogrodowe które po nałożeniu na nie białej bibuły lub jakiegoś innego materiału w kolorze białym i o podobnej gęstości, dają piękne miękkie światełko idealne do portretów...
Zależy mi żeby wymiana informacji na temat takich fajnych sztuczek trwała- bo przeciez po coś są te grupy

_______
"To nie sztuka zabić kruka, ale dupą zabić jeża..."
~sweetdark
04.11.2007 @23:50:04
to moze ja cos napisze, w portretach wykozystuje raczej swiatlo zastane, lampa to zadkosc, staram sie i nawet mi to wychodzi nie robic zdjec pozowanych. wszystko kwestia wyczucia chwili i ocenienia jakie dane swiatlo daje nam mozliwosci
co do halogenu no to jak dodamy do tego papier, material to mamy pozar przy dluzszym swieceniu wiec odradzam
z domowych sposobow to na lampe zewnetrzna mozna zalozyc duza mleczna butelke od szamponu, head&cos tam nadaje sie najlepiej. softboxa mozna wykonac samemu w internecie jest kilka fajnych przepisow na to
(nawet na lampe wbudowana), jak zrobic blende no to wystarczy nam apteka - kupujemy koc ratowniczy - uzywa sie tez do wykonania softboxa, z bardziej ekstemalnych rzeczy to np powloka od LCD niezle rozprasza swiatlo 
co do halogenu no to jak dodamy do tego papier, material to mamy pozar przy dluzszym swieceniu wiec odradzam
z domowych sposobow to na lampe zewnetrzna mozna zalozyc duza mleczna butelke od szamponu, head&cos tam nadaje sie najlepiej. softboxa mozna wykonac samemu w internecie jest kilka fajnych przepisow na to
(nawet na lampe wbudowana), jak zrobic blende no to wystarczy nam apteka - kupujemy koc ratowniczy - uzywa sie tez do wykonania softboxa, z bardziej ekstemalnych rzeczy to np powloka od LCD niezle rozprasza swiatlo 
~MichalKa
19.01.2009 @15:50:42
wazne tło jednolite o czy i by uczucie tez tkwilo
no ale to raczej oczywista sprawa jezeli lubie portrety
ja wiecej sie nie znam:D
no ale to raczej oczywista sprawa jezeli lubie portrety
ja wiecej sie nie znam:D
_______
Co myślisz, to tworzysz. Co tworzysz, tym się stajesz.
^BlazewiczBlazej
19.01.2009 @15:51:30
Ja jeśli sam robię zdjęcia, to tylko przy świetle zastanym, bo nie posiadam żadnej lampy, halogenu, etc. Planuję zrobić sobie ring i kupić parę takich lamp budowlanych na statywach, ale w wersji diodowej, bo wtedy się mocno nie grzeje i spokojnie można robić różnego rodzaju softboxy 

~wrzos01
19.01.2009 @19:56:40
A ja mam ciut inny patent....
Najczęściej preferuję światło zastane ale że okna mojego pokoju wychodzą na wschód to bardzo często mam je ostre i dość kiepskie....
Więc zostałem zmuszony do zastosowania bardzo prostego triku mianowicie w sklepie papierniczym kupiłem duży karton chyba A0 kalki technicznej i zakleiłem nim okno okazało się że pięknie zmiękcza i rozprasza światło
Ilość światła można regulować niczym innym jak roletą 
Najczęściej preferuję światło zastane ale że okna mojego pokoju wychodzą na wschód to bardzo często mam je ostre i dość kiepskie....
Więc zostałem zmuszony do zastosowania bardzo prostego triku mianowicie w sklepie papierniczym kupiłem duży karton chyba A0 kalki technicznej i zakleiłem nim okno okazało się że pięknie zmiękcza i rozprasza światło
Ilość światła można regulować niczym innym jak roletą 
_______
jeśli krytykujesz to proszę konstruktywnie.... wtedy zapraszam...
jeśli krytykujesz to proszę konstruktywnie.... wtedy zapraszam...
~MaFari
25.01.2009 @23:31:12
ooo dziękujemy koledze bo na prawde wniósł coś mocnego w tym momencie. Tylko więcej takich bo każdy z nas na tym skorzysta 

_______
~MaFari
27.01.2009 @17:43:27
Genialne są te poradniki- szczególnie ten drugi bo wyczerpuje temat. duzo rzeczy jest oczywistych ale warto przeczytac nawet dla samego usystematyzowania.
_______
~untilthemorning
07.02.2009 @18:22:54
ja robię po swojemu - biorę jedną modelkę, fotogeniczną, kreatywną i naturalną
potem wyciągam ją na światło i robię CYK
wtedy jest z sercem
najlepiej się fotografuje znajomych pokazując ich wady i zalety, ich charakter i aurę poprzez foto
potem wyciągam ją na światło i robię CYK
wtedy jest z sercem
najlepiej się fotografuje znajomych pokazując ich wady i zalety, ich charakter i aurę poprzez foto
_______
Out of Dreams.
Out of Dreams.
~aniech
07.02.2009 @19:05:09
ja tez robie po swojemu . zalezy tez od modelki ; dd
~baciorek
07.02.2009 @20:17:13
Światło nie jest takie ważne znowu, może być zastane, a lampy stwarzają czasem tylko dodatkowy problem. Ważne, aby fotografowana osoba czuła się swobodnie i bezpiecznie i tu tkwi duża praca fotografa! Jeśli model/modelka się zepnie i zestresuje, nici z portretu...
Bardzo fajne rzeczy wychodzą z zabawy z GO. I mam tu na myśli nie tylko standardową i powszechnie preferowaną ostrość na oczy...
Pozdrawiam wszystkich!
PS: Wymuszeniom mówimy nie!
Bardzo fajne rzeczy wychodzą z zabawy z GO. I mam tu na myśli nie tylko standardową i powszechnie preferowaną ostrość na oczy...
Pozdrawiam wszystkich!
PS: Wymuszeniom mówimy nie!
_______
Welcome to the greatest show
let the fairy tale unfold
what's behind the smoke and glass? ...

Welcome to the greatest show
let the fairy tale unfold
what's behind the smoke and glass? ...

~aimsouth
08.02.2009 @13:09:11
Hmm... jeśli tylko mam możliwość, lubię fotografować pod światło... Cóż lubię wszelkiego rodzaju odblaski, flary, spadek kontrastu, itp.
Oczywiście w takim wypadku blenda rozjaśnia ocienioną twarz modelki. Nie korzystam z lamp, gdyż nie lubię sztucznego oświetlenia, albo raczej nie umiem z nich korzystać ; )
Oczywiście w takim wypadku blenda rozjaśnia ocienioną twarz modelki. Nie korzystam z lamp, gdyż nie lubię sztucznego oświetlenia, albo raczej nie umiem z nich korzystać ; )ostatnio edytowane: 2009-02-08 13:10:20
~MichalKa
18.02.2009 @10:08:31
ja moglbym robic kazdemu i wszedzie gdzie jest swiatlo
tylko czy kazdy sie odwazy stanac przed obiektywem
:D
tylko czy kazdy sie odwazy stanac przed obiektywem
:D
_______
najnowsze wątki na tym forum
Powitalnia30 odp.autor: ~MaFari
Szkło którego używam do portretów.27 odp.autor: ~MaFari
PORTRET MIESIĄCA31 odp.autor: ~MaFari
śmieszne filmiki w necie :D8 odp.autor: ~MaFari
Aktywność na forum jakimś...10 odp.autor: ~NewReality
FOTOmima0 odp.autor: ~baciorek
dzejbi indywidualne doradztwo portretowe3 odp.autor: ~MaFari
revival -Portretowe indywidualne doradztwo- part 311 odp.autor: ~MaFari
Dinith - Portretowe indywidualne doradztwo - part215 odp.autor: ~blacknimph
Portretowe indywidualne doradztwo 26 odp.autor: ~blacknimph
informacje o założycielu grupy