Zaloguj się przez Facebooka! Zarejestruj się!

Zespół hotelowy, Mazury
projekty  |  architektura  |  hotel


projekt stworzony na spole z Mru (http://mruwka.digart.pl)
wstepna koncepcja zalozenia hotelowego - bryla, wyraz architektoniczny, materialy, funkcja, plan

widoczne: widok na podjazd i plan zagospodarowania dzialki
ps. uwaga! to koncepcja ogolna, brylowa wlasciwie, prosze nie doszukiwac sie dokladnych rozwiazan technologicznych. chodzi o ogolny wyraz

patrz rowniez: http://www.digart.pl/praca/2193208/hotel.html

lokalizacja: http://www.zumi.pl/namapie.html?long=20.3783732&lat=53.709512&type=3&scale=2

z opisu koncepcji:
Kluczowym elementem kształtującym koncepcję formy i usytuowania zespołu hotelowego, a przede wszystkim budynku głównego przyszłego hotelu była wydzielona działka projektowa. Wyróżniliśmy dwie główne osie względem tego bardzo specyficznego terenu: oś od najazdu, ukierunkowana w lekkim odchyleniu od osi północ-południe oraz prostopadłą do niej linię dzielącą półwysep na dwie części.
W odniesieniu do pierwszej z nich zaprojektowaliśmy lobby o dużej przestrzeni, doświetlone z góry, na wysokości poddasza. Lobby ma być elementem spajającym na różnych płaszczyznach kubaturę wewnątrz oraz otoczenie zewnętrzne. Ideą było zachowanie jego przezroczystości
w takim stopniu, aby z podjazdu można było obserwować południową część półwyspu, ogród i jezioro za nim.
Na budynek główny składają się także dwa odpowiadające sobie w planie skrzydła hotelu, rozwarte w sposób zapraszający na przybywających gości. Hotel rozpościera się więc niemal na szerokości przylądka, łącząc dwie linie brzegowe i wygradzając jednocześnie przestrzeń rekreacyjną, południową.
Pod względem funkcji dwa skrzydła hotelu można nazwać: "cichym", z pomieszczeniami przeznaczonymi na zespół konferencyjny, restaurację, a w dalszym kontekście z nad-brzeżną strefą wyciszenia (wydzielonym budynkiem po stronie wschodniej półwyspu) i "głośnym", z funkcjami basenu, fitnessu, spa oraz zabaw dziecięcych i połączeniem z przystanią jachtową.
Funkcje te ulukowane są głównie w przyziemiu budynku głównego, podczas gdy piętra przeznaczone są na pokoje i apartamenty, a poddasze na pomieszczenia obsługujące oraz mieszkania obsługi.
Ponadto w programie znalazły się też: kręgielnia i klub, zlokalizowane w podziemiu oraz pomieszczenie uzupełniające strefę wypoczynku dzieci, zagłębione częściowo w ziemi poza obrysem budynku, z przeznaczeniem na ciekawe instalacje i rozrywkę dziecięcą, również zimą.
Jako trzy główne materiały wytypowaliśmy, w nawiązaniu do tradycji regionu oraz chcąc wytworzyć ciepłą atmosferę zespołu, kamień, drewno i beton otynkowany, wykorzystując gdzieniegdzie i przetwarzając stylistykę muru pruskiego. Nowoczesny rys podkreślają duże płaszczyzny szklane.
Planujemy tak wykorzystać wybrane materiały, aby architektura była optycznie lekka i jednocześnie mocno osadzona w terenie. Sama bryła budynku głównego jest bogata w “zakamarki architektury” - różnorodne detale kształtujące charakter miejsca, ale i będące punktem wyjścia do tworzenia równie bogatych wnętrz, jak choćby apartamentów tematycznych.



komentarze
Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

Jeśli nie masz jeszcze konta w digarcie, załóż je lub zaloguj się Facebookiem!
 
Zaloguj się przez Facebooka! Załóż konto w digart.pl Zaloguj się do digart.pl
~wisien Podoba mi się    28.11.2008 @20:30:07
wow!! super wykonanie... piękne i zapewne niesamowicie pracochłonne
~blazej3131 Podoba mi się    05.10.2008 @11:39:09
nice
_______
Nie daję samych rewelacji, używam całą skalę ocen.
~youth Podoba mi się    14.09.2008 @15:23:32
no i fajny projekcik
~chmurnik Podoba mi się    19.08.2008 @12:26:28
Wygląda sensownie. Teren na pewno jest ciekawy przyrodniczo. Może by zbudować stanowiska do obserwacji ptaków? Skoro są jachty i urządzenia sportowe... niedługo przyjdzie wielka moda na obcowanie z przyrodą.
_______
Visita Interiorem Terrae Rectificando Invenies Operae Lapidem
~xunwrittenx Podoba mi się    20.07.2008 @13:14:56
_______
~Jesteśmy w stanie przełknąć każde kłamstwo, jakim nas karmią,
ale prawdy zażywamy w małych dawkach, bo bywa
gorzka~
Denis Diderot
~nossnahoj Podoba mi się    17.07.2008 @20:07:06
ja bym ten "daszek" nad glównym wejsciem wymienił, jest kiczowy, reszta klasa
ostatnio edytowane: 2008-07-17 21:06:23
~helio Podoba mi się    17.07.2008 @19:54:41
no, teraz jest cool
~pracus    17.07.2008 @16:54:39
na zoomie jest ok, a po jakims czasie podglad tez sie wyprostuje
~helio    17.07.2008 @15:59:27
hehe- nie o takie poprawienie mi chodziło- bo teraz zobacz, jak się obraz "zcisnął" (edytując digarta na nową wersję jego musisz dawać plik o tych samych proporcjach- bo system zapamietuje pierwotne ustawienie i do niego dociąga. By nie kasować tego- podłóz z powrotem starą wersję. Ja nie napisałem, że tak jest źle, jak było- tylko że ciężko to razem oglądać, taką kompozycję
pozdro
ostatnio edytowane: 2008-07-17 19:56:33
~pracus    17.07.2008 @15:08:39
masz racje z tym zestawieniem. juz poprawilem. dziekuje!
~helio    17.07.2008 @14:52:56
ma interesujące położenie- prosiło by się o bardziej malowniczy i wkomponowany w teren rzut
z drugiej strony sama bryła elegancka- kojarzy się z hotelem
trochę dziwne to sklejenie 2 różnych elementów w 1 digarta- wzrok przeskakuje, zamiast sobie podziwiać całość
ogólnie bardzo ładnie
ostatnio edytowane: 2008-07-17 14:53:23
~lazzarus1 Podoba mi się    17.07.2008 @13:20:40
bardzo przyjemny layout
~MBG Podoba mi się    17.07.2008 @13:01:19
muszę przyznać że ładnie się prezentuje..
~JaroG Podoba mi się    17.07.2008 @12:58:06
przyjemny obiekt
© 2001-2017 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt