Zaloguj się przez Facebooka! Zarejestruj się!

Zatańcz ze mną...
fotografia  |  zwierzęta


Taniec żurawia.

Żuraw (Grus grus) gatunek dużego ptaka z rodziny żurawiowatych, zamieszkujący północną i środkową część Eurazji. Do niedawna można go było spotkać w całej Europie. W wyniku osuszania podmokłych lasów zniszczono jego lęgowiska i obecnie na południe od Bałtyku i na południu Europy występuje tylko wyspowo. Ciągły zasięg obejmuje Półwysep Skandynawski, północną Rosję i Azję aż po wschodnią Syberię. Wiosenne powroty w marcu i kwietniu, a jesienne przeloty we wrześniu i październiku. Zimuje na Półwyspie Iberyjskim, w zachodniej Azji i Afryce Północnej aż do Sudanu.
W Polsce nieliczny lub bardzo nieliczny ptak lęgowy niżu (5-6 tys. par)

Sylwetka wysmukła, wyprostowana. Większy od bociana i łatwo od niego odróżnialny po długich, zwisających w kształcie pióropusza ozdobnych piórach na ogonie i grzbiecie. Są to wydłużone, pokarbowane lotki III rzędu. W upierzeniu godowym żuraw ma popielate upierzenie, końcówki skrzydeł czarne. Górna część głowy koloru karminowego, boki białe, czoło i przód długiej szyi czarne. Latem często wierzch ciała robi się brązowawy od wcieranego szlamu lub żelazistej wody torfowisk. Młode są brunatne bez plam na głowie i ozdobnych piór.
Rozmiary
dł. ciała ok. 140 cm, rozpiętość skrzydeł do 240 cm
Masa 5,6 kg

Podczas przelotów stada lecą w kluczach lub skośnych szeregach i wydają donośny głos zwany klangorem, przypominający głos trąbki. Jest on słyszalny w promieniu kilku kilometrów. Powstaje dzięki pętlowatej budowie tchawicy, działającej jak pudło rezonansowe. Żuraw odzywa się często, a w samym gnieździe inaczej "grrk grrk". W locie wyciąga szyję i nogi podobnie jak bocian. Uderza skrzydłami powolnie, majestatycznie. Przy poruszaniu się po powierzchni ziemi ruchy ma płynne, powolne. Bardzo płochliwy i czujny.

Żurawie od sierpnia do listopada zbierają się w tysięczne stada na miejscach wypoczynku (jesienią w Niemczech naliczono 85 000 osobników), które ustalane są po wystarczającej ilości pokarmu i miejsc do spania. W Europie Środkowej gromadzą się w głębi lądu. Skandynawskie i środkowoeuropejskie żurawie odlatują do Hiszpanii (Andaluzja) i Portugalii w październiku i listopadzie. Coraz więcej osobników zimuje coraz bardziej na północ, np. w północnowschodniej Francji, a nawet Niemczech, gdzie mają również lęgowiska. Takie skracanie wędrówek oszczędza energię i zapewnia szybsze zdobycie lepszego terytorium na lęgowiskach. Ptaki skandynawskie, wracając w marcu i kwietniu, zatrzymują się na wypoczynek na terenach na południe od Bałtyku.

Są szystkożerne, ale dominuje pokarm roślinny, w tym nasiona, uzupełniany gryzoniami, owadami, robakami i mięczakami. Terytorium żerowania jest bardzo rozległe i na obszarach rolniczych może dochodzić do 120 ha.

Jeden lęg w roku, w połowie albo pod koniec kwietnia.

Po powrocie na miejsca lęgowe, od lutego w Niemczech do maja w Skandynawii, początkowo trzyma się w stadach, a toki odbywają się w grupach. Żurawie wykonują wtedy charakterystyczny taniec podobny do baletowego pas de deux. Ptaki podskakują i kłaniają się sobie z rozpostartymi płasko skrzydłami. Samce pionowo trzymają dziób i w dostojnym marszu kroczą za samicą. Mimo, że te tańce są uznawane powszechnie za godowe, to wykonywane są też poza sezonem lęgowym, na miejscach wypoczynku w czasie wędrówek i w trakcie wiosennych zbiorowisk tych ptaków. Samice i samce tworzą małe grupy, biegając ku sobie, wysoko skacząc i uderzając skrzydłami, krążąc w kółko lub zygzakiem. Ogólne podniecenie wyrażają, podnosząc czasami gałąź lub kamień z ziemi i wyrzucając je wysoko w powietrze. Gdy dobiorą się w pary, pozostają sobie wierne przez całe życie. Toki odbywają się już w 2. roku życia, ale lęgną się 3 lata później.
Gniazdo buduje na ziemi, z bezładnie ułożonego materiału w postaci zbutwiałych roślin zebranych z okolicy, o średnicy ok. 80 cm.



komentarze
Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

Jeśli nie masz jeszcze konta w digarcie, załóż je lub zaloguj się Facebookiem!
 
Zaloguj się przez Facebooka! Załóż konto w digart.pl Zaloguj się do digart.pl
~malawika Podoba mi się    07.09.2010 @20:11:08
Ha! Świetnie uchwycony moment!
~maciekbit Podoba mi się    10.05.2010 @19:31:37
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
~bartoszraszkiewicz Podoba mi się    10.05.2010 @18:14:29
Żurawie to trudny temat... Podejść je jest bardzo ciężko, dlatego gratuluję bliskiego spotkania.
~inkah Podoba mi się    07.05.2010 @20:36:19
przepięknie
_______
olłejs luk on de brajt sajd of lajf
~IE Podoba mi się    07.05.2010 @08:38:01
Jakość trochę słabiutka ale moment wynagradza wszystko
~don73 Podoba mi się    07.05.2010 @07:32:41
no no moje gratulacje świetnie uchwycone
~mademoiselleangelina Podoba mi się    07.05.2010 @07:31:12
partnerka nieczuła na zalotny taniec
~andrzej10 Podoba mi się    07.05.2010 @04:43:45
+++
~Nabuhodonozor93 Podoba mi się    06.05.2010 @23:04:49
++
~damianek16 Podoba mi się    06.05.2010 @22:07:59
~Dudis Podoba mi się    06.05.2010 @21:40:54
Świetnie!
~dodizbik Podoba mi się    06.05.2010 @21:35:31
_______
Nie dziękuj! oceń
~gotrat Podoba mi się    06.05.2010 @21:32:14
Tańce dowolne i obowiązkowe, b ładnie uchwycone.....
_______
Dziękuję, Zapraszam do grupy" Leśne włóczykije"http://www.digart.pl/grupy/3930/Lesne_wloczykije/
~Maciek111 Podoba mi się    06.05.2010 @21:31:38
I jeszcze ten opis.
~fotografkadr007 Podoba mi się    06.05.2010 @21:31:00
Super
~XanderM Podoba mi się    06.05.2010 @21:28:30
ładnie uchwycone
16 Ilość ocen
487 Ilość wyświetleń
06.05.2010 @21:27:05

wyróżnienia








© 2001-2017 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt