Zaloguj się przez Facebooka! Zarejestruj się!

Delicje...
fotografia  |  reportaż  |  Azja  |  Tajlandia


No to jak już jesteśmy przy ... jedzeniu a część nas już po kolacji i... wypróżniona przed spaniem to teraz trochę inne specjały . Takie specjalne , znane przede wszystkim specjalistom od fotografii makro . Specjały będące ucztą dla oczu , ciała , ducha i naszej chorej wyobraźni . Coś przy czym snobistyczne suszi , sushi czy jak inni mówią susi lub siusiu wysiada , bo czym się tu chwalić , że było się w japonskiej restauracji i żarło się maki i nigiri ? Faktem jest to , że nie ważne czy nam smakowało czy nie ale ważne jest to , że się było i teraz można brylować w towarzystwie mówiąc - Wiecie , byliśmy w restauracji japońskiej i jedliśmy maki, migiri, sashimi, datemaki , chirashi ... Na co znajomi zrobią dziwną minę bo nie będą wiedzieć o czym mówimy tak jak my wymawiając wykute na pamięć nazwy nie wiemy co jest co . Zresztą czy ważne jest to czy nam smakowało ? I tak nikt się nie przyzna do tego jak było naprawdę skoro za kolację z lasencją zapłacił co najmniej pół stówy od pyska .
A tak na poważnie to zamiast żreć te japońskie rozmrażane dziwa nie lepszy jest nasz normalny tatar plus seta albo taka lorneta czy teź meduza ? Ehhh to było jedzonko…
Ale wracając do tematu to dziś coś bardziej ekstrawaganckiego, przyziemnego i przede wszystkim zdrowego coś bliższego naszej … chorej wyobraźni . Tak chorej bo patrząc na to coś już na wstępie stwierdzamy , że... tego świnstwa za żadne skarby świata do ust nie weźźmiemy . Tylko czy na pewno . Znając życie to nie takie świnstwa do ust się brało . Ale za to fajnie było co ? Też tak myślę . Tak więc teraz coś o nie dość , że smacznego to jeszcze o o zabarwieniu sezamowym ale po kolei .
Najciekawszą potrawą jako przyszło mnie jeść był balut .Niestety nie mam go tu bo ... nie pasowało do kolekcji i ... było trochę za duże , zresztą jak jajko wygląda to każdy bardzo dobrze wie. A co to ten balut ? Balut to... zaplodnione jako w tym wypadku kurze z piskleciem w środku , które wcześniej przez tydzień przechowane jest w ziemi . Znaczy nie kurczę a zalężone jajco które po odkopaniu delikatnie ugotowano by było ... delikatnie ścięte . Białko powinno być tak ścięte by było białe i pływające . Zarodek w tym wypadku był wielkości ziarna dojrzałego bobu dzięki czemu , że nie miał jeszcze pazurków i piorek delikikatnie rozpływał się w ustach a przy przełykaniu nie drapał pazurkami oraz nie łaskotał co by mogło u wrażliwych wywołać odruch ... zwrotny ( dlatego też w wolnym tlumaczeniu balut znaczy ... cofnik ) . Gospodyni zapewniała mnie , że o wiele smaczniejsze są te starsze kiedy ptak już jest w prawie ostatnim stadium przed wykluciem . Oczywiście jako dodatek do baluta podano specjalny sos na bazie sosu sojowego z dodatkiem soku z limonki , soli , czerwonej papryki , czosnku i cukru ... super .
A potem zaczęła się dalsza uczta i w użycie poszły wysmażone w sezamowym oleju złoto-brązowe ... larwy , które dokladnie gryziemy ( a dlaczego to przy okazji ) a gdy w ustach mamy już papkę niczym puree popijamy miejscowym piwem Lao i w tym momencie doznajemy ... olśnienia pulpa ta rośnie nam w ustach i jak to powiedział pewien znajomy wampir :
- rośnie w ustach niczym tampon istant w szklance z gorącą wodą .
Oczywiście larwy też są polane sosem sojowym robionym na miejscu o lekko ostro-słodkim zabarwieniu .
Potem zabrałem się za czarne karaluchy ( to te czarne żuki ) i karaczany ale raz , że duzo z nimi zabawy twardy pancerz osłaniajacy skrzydła ciężko się ściąga w dodatku są one jak wydmuszki i ... jako ciekawostka kulinarna to może jest interesujące ale tak na poważnie to nie polecam . W smaku przypominają lekko suszone grzyby i nic więcej . Chyba ,że może gdyby się jejeszcze podgotowało a potem zalało śmietaną to ... była by w smaku taka zupa żukowata a la light borowik soup .
Natomiast super to były zielone szarańcze . Tu w Kambodży , Tajlandii , Laosie po wysmażeniu w oleju sezamowym i polane super sosem kasują tak znane nam chipsy ziemniaczane , popcorn i inne tego typu paskudztwa . Szarańcza ma swój oryginalny smak , nieporównywalny z niczym innym i jest po prostu fantastyczna . Naprawdę gorąco polecam . No i ostatni przysmak ... małe żabki ( to te po lewej od karaluchów ) też smażone tylko , że w oleju palmowym i polane słonawym sosem sojowym . W smaku przypominają ... nasze skrzydełka kurze z grilla i są po prostu super tak , że balut , żaby , szarańcze i larwy gorąco polecam raz jako ciekawostkę a dwa jako coś naprawdę godnego spróbowania .
Aaaa jeszcze jedno. Pewnie zastanawiacie się dlaczego należy larwy gryźć dokładnie . Odpowiedź jest prosta . Cholery są wybitnie żywotne i co chcecie by wam później takie niepogryzione dokładnie jedzenie wyszło nosem albo innym otworem waszego ciała ?



komentarze
Aby dodać komentarz musisz się zalogować.

Jeśli nie masz jeszcze konta w digarcie, załóż je lub zaloguj się Facebookiem!
 
Zaloguj się przez Facebooka! Załóż konto w digart.pl Zaloguj się do digart.pl
~kolka97 Podoba mi się    24.02.2013 @13:32:08
strach się bać
~andy57 Podoba mi się    04.02.2013 @23:13:37
ja jednak poproszę coś bardziej swojskiego
_______
don't worry, be happy
~ewuniatoja Podoba mi się    03.02.2013 @23:04:11
Prawde mowiac zjedzenie konia, krolika czy cielecia jest dla mnie na tym samym poziomie.
A ty te larwy na surowo jadas, ze sie boisz, ze ci tunel wydlubia?
~rolex16 Podoba mi się    03.02.2013 @22:55:41
wszystko fajnie do puki nie trafi ci się żuczek gnojarz.... no i trzeba mieć wykałaczki bo czułki w zębach zostają
_______
Przeciwko Cenzurze i Lizusowstwu!!!!
Liczę na szczerość
Pozdrawiam
~et22 Podoba mi się    03.02.2013 @18:04:45
Dobre
~paszka Podoba mi się    03.02.2013 @00:09:06
Ale smakołyki Mniam !!!!
_______
Dzięki za komentarze Zapraszam http://paszka.digart.pl/
~HAUVA Podoba mi się    01.02.2013 @20:09:52
Beż ostrego popijania mnie by to nie przeszło...
~mack44 Podoba mi się    01.02.2013 @20:01:14
dobrze że już jadłem
+++++
_______
Jeżeli coś poszło źle, to na pewno był ktoś, kto mówił, że tak będzie.
Prawo Evansa i Bjorna
~andyt58 Podoba mi się    01.02.2013 @19:48:34
Śmiem twierdzić , że nic nie przebije tradycyjnego schaboszczaka z kapustą i kwartą piwa...; Zdrowe i pożywne jadło ; no ale to rzecz gustu. Robale , zdecydowanie bardziej wolę fotografować...
~jhenel Podoba mi się    01.02.2013 @17:24:13
Wcale apetycznie wygląda to "robactwo"!
_______
Miej oczy szeroko otwarte. Piękno jest wszędzie
~pawelpar Podoba mi się    01.02.2013 @14:36:23
łyżką????
~dziadowski Podoba mi się    01.02.2013 @14:29:48
apetyczne
_______
W otaczającym mnie morzu ludzkiej głupoty, najbardziej akceptowalna jest moja własna. W Czym i Wam się polecam
~ArturIII Podoba mi się    01.02.2013 @12:33:54
...pyszności podane...!!!!!!!!!!!!!!!!
~igorimiolczyk Podoba mi się    01.02.2013 @10:14:40
hmmmm. ...... moz=że i smaczne
~nataliaddz Podoba mi się    01.02.2013 @08:12:17
no to śniadanie mam z głowy
pozdrawiam cieplutko
_______
,,Magiczne miejsca w magicznym wymiarze - na fotografii - nieśmiertelnej formie wspomnień wyrzeźbionej światłem"
~cruiser21 Podoba mi się    01.02.2013 @06:51:49
człowiek jest w stanie zjeść wszystko , a wszystko się ratuje jak może
_______
Fotografując opowiadamy także o sobie.

Każda ocena to dar - warto obdarowywać
~KERAM1958 Podoba mi się    01.02.2013 @01:23:47
makabreska wspaniała!
_______




















~onuferka Podoba mi się    31.01.2013 @23:59:33
Okropność nie zjadłabym tego za żadne pieniądze najbardziej chyba szkoda mi żabek ..
© 2001-2017 Grupa Onet.pl SA - digart.pl v.6
RSS Wszelkie materiały i wypowiedzi zamieszczone w serwisie należą do ich autorów. Grupa Onet.pl S.A. i zespół digart.pl nie odpowiadają za ich treść.
strona główna | regulamin | zasady korzystania | faq | załoga | RSS | reklama | kontakt